vjersko uvjerenje„Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje – Teorijska rasprava i empirijska analiza o utjecaju religije na moral u hrvatskom kontekstu”, knjiga je autora Gordana Črpića, Jasne Ćurković Nimac i Željka Tanjića, objavljena u suizdanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Kršćanske sadašnjosti.
Ova knjiga donosi raspravu o teorijskoj i praktičnoj naravi odnosa morala i religije, a svrha joj je pokazati što se danas misli pod moralom s obzirom na mnogostrukost znanstvenih pristupa, ali i činjenicu da je etika područje koje u zadnje vrijeme mnogi svojataju budući da je na neki način postala posvudašnja pojava koja nije više vezana isključivo uz religijski kontekst. Ova stručna rasprava i analiza vrijedan je znanstveni prinos interdisciplinarnoj analizi moralnog ponašanja u suvremenom hrvatskom društvu. Autori se oslanjaju na brojnu i relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu. Posebno su uvjerljivi zagovarajući potrebu za širom interdisciplinarnom suradnjom u daljnjim istraživanjima moralnih fenomena u hrvatskom društvu.
Knjiga daje ne samo jasan i argumentirani uvid u stanje rasprava oko fundiranja etike i njezine moguće veze s religijskim uvjerenjem nego i uvid u utjecaj vjerskog uvjerenja na ćudoredno ponašanje u hrvatskom društvu na temelju znanstvenih empirijskih istraživanja provedenih u Republici Hrvatskoj.
U knjizi se u četiri koraka obrađuje zadana tematika. Počinje se s, pod teoretskim vidom, veoma kompliciranom i teorijama ispunjenom tematikom morala, etike i porijekla moralnosti u kojoj su autori nastojali obuhvatiti različite pristupe i teorije… Drugi korak je kraća rasprava o razumijevanju religije kao i o odnosu morala i etike u religioznoj perspektivi. Nakon toga u trećem koraku obrađuje se odnos religije i morala da bi u četvrtom koraku autori analizirali utjecaj religije na moral u hrvatskom kontekstu.

Tekst: IKA

 

Hrvatsko katoličko sveučilište