U četvrtak 21. siječnja 2016. godine u dvorani „Blaženi kard. Alojzije Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predavanje “Central Europe and Today’s New Ideologies” održao je dr. sc. Stephen Baskerville s Patrick Henry Collegea, SAD.

Sve prisutne u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta pozdravio je dr. sc. Stjepo Bartulica:

Hvala Vam što ste prihvatili naš poziv i što ste nam učinili  čast da poslušamo jednu od najaktualnijih tema današnjice iz Vaše perspektive.

dr. sc. Stephen Baskerville

dr. sc. Stephen Baskerville

Dr. sc. Stephen Baskerville je zahvalio na dobrodošlici i u svom se četrdesetnominutnom predavanju osvrnuo na temu novih ideologija, ali i na povijest ideologija koje su se nizale kroz povijest i koje su često predstavljale način funkcioniranja politike i života uopće. Profesor  Baskerville naveo je radikalni islamizam kao novu ideologiju koja koristi religiju za sadržaj, ali u stvarnosti djeluje kao politički pokret. Treba napraviti distinkciju između Islama i ideologije islamizma, naglasio je predavač. Isto tako je istaknuo ideologiju radikalne rodne ideologije koja je danas sve prisutnija na političkoj ljevici. Nisu više ekonomske teme u središtu pažnje ljevice, nego tzv. “seksualna prava”. Ono što ova radikalna ideologije dijeli s islamizmom jest da obje ideologije teže političkoj moći. Svaka ideologija, nova i stara, želi ostvariti političku moć, zaključio je Baskerville.  Naravno, postoji i treća opcija tzv. liberalna demokracija utemeljena na kršćanskoj viziji ljudske osobe i javnog morala. Upravo tu viziju, pogotovo u Europi i Sjevernoj Americi, ugrožava  radikalna ideologija.

Na kraju predavanja profesor Baskerville je zaključio:

Religija nam je potrebna u svemu, od privatnog do političkog života, jer ona naprosto daje svemu smisao postojanja i bitka. Zato je religiju važno istraživati ne samo u sjemeništima, bogoslovijama i vjerskim sveučilištima, već i na javnim sveučilištima i obrazovnim institucijama.

Nakon predavanje profesor Baskerville odgovorio je na nekoliko pitanja i dao izjave prisutnim medijima.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište