Ovaj tjedan počinjemo obilježavanje Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta u četvrtak 28. svibnja 2015. događanjem  “Ususret Danu Hrvatskog katoličkog sveučilišta”.

Na prvom katu Sveučilišta mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, svečano je otvorio izložbu fotografija naših studenata koji su sudjelovali u fotografskom natječaju Nesvakidašnjost svakodnevice. Nagradni natječaj je trajao od 6. travnja do 6. svibnja 2015. godine. Cilj mu je bio promicanje kreativnosti studenata HKS-a. Sudjelovalo je 38 autora sa 105 fotografija. Pokrovitelj Natječaja je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata, Toronto, Kanada koja je osigurala novčane nagrade za najbolje tri fotografije kao i za postavljanje izložbe. Na otvorenju su radove i kriterije izbora predstavili dr. sc. Krunoslav Novak i doc. dr. sc. Tomislav Anić.

 

 

U dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” promovirana je monografija Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta koju je uredio likovni kritičar Milan Bešlić, a likovno oblikovao Ivan Doroghy. Monografija, na hrvatskom i engleskom jeziku, prikazuje put nastanka i simboliku rektorskog lanca koji je za Hrvatsko katoličko sveučilište izradio akademski kipar Mile Blažević. Uz urednika Milana Bešlića o rektorskom lancu govorio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je o simbolu rektorskog lanca istaknuo: 

” Rektorski lanac Hrvatskoga katoličkog sveučilišta čitam kao sažetak identiteta Sveučilišta. U teološkoj okosnici on je izražaj Bogoobjave i teoloških krjeposti, te ostvarenja kršćanskoga nadahnuća u životima konkretnih ljudi.
Lanac koji je umjetnički izradio Mile Blažević ima svoju prilično lako čitljivu dinamiku. U njemu su sadržaji koje uosobljuju likovi iz sadašnjosti i prošlosti, među kojima su s pravom istaknuti sveci: sv. Ćiril i Metod, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Mala Terezija; zatim hrvatski blaženici: bl. Augustin Kažotić, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz, kao i znameniti Hrvati koji su – osim svetaca – oblikovali hrvatsku kulturu i pridonijeli razvoju znanosti i obrazovanja. Tako su istaknuti: otac Ruđer Bošković i Marko Marulić te biskupi: Juraj Dobrila, Juraj Haulik i Josip Juraj Strossmayer, kao i papa Benedikt XVI., za čijega je pontifikata Sveučilište osnovano.
Svaka od tih osoba s razlogom je uprisutnjena na lancu, ali jednako tako treba reći da je puno drugih osoba koje su duhovna sastavnica toga crkveno-znanstveno-kulturološkog lanca. To govori o ljepoti i bogatstvu duha sveopće i mjesne Crkve, europske kulture i pripadnosti hrvatskoga naroda istoj kulturi.”

Uz promociju monografije proglašeni su najbolji studenti u akademskoj godini 2013./2014.:

ODJEL ZA PSIHOLOGIJU
1. godina studija psihologije: Barbara Mirković
2. godina studija psihologije: Valentina Štehec

ODJEL ZA SOCIOLOGIJU
1. godina preddiplomskog studija sociologije:Doris Lepoša
2. godina preddiplomskog studija sociologije: Karla Žagi

ODJEL ZA POVIJEST
1. godina preddiplomskog studija povijesti: Tomislav Smolčić
2. godina preddiplomskog studija povijesti: Veronika Novoselac
3. godina preddiplomskog studija povijesti: Nikolina Vuković
1. godina diplomskog studija povijesti – Usmjerenje suvremena povijest: Katarina Matošević
1. godina diplomskog studija povijesti – Usmjerenje stari vijek i srednji vijek: Ružica Dadić

Na osnovu Odluke o nagradama studentima prigodom Dana Sveučilišta za doprinos općem dobru dodjeljuje se nagrada studentici Miji Rakarić, članici Volonterske skupine Sveučilišta za iskazani trud i aktivnost za dobrobit potrebitih.

Središnja svečanost obilježavanja Dana Sveučilišta bit će u ponedjeljak 1. lipnja 2015. godine. Na akademskom činu lectio magistralis Adam and Eve after the Pill. The Church in the world today održat će uzoriti gospodin George kardinal Pell, prefekt Tajništva za ekonomske poslove Svete Stolice.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište