U Münchenu se 31. kolovoza i 1. rujna 2022. održao 26. Međunarodni kongres zaklade Renovabis s temom “Idete li prema boljem životu? Izazov pravedne radne migracije”. Na kongresu je više od 200 sudionika iz 28 zemalja kroz predavanja, rasprave i rad u grupama analiziralo probleme i mogućnosti migracija radne snage.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjeluju rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, doc. dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju kao i izv. prof. dr. sc. Tado Jurić s Odjela za povijest koji će sutra 1. rujna  sudjelovati u raspravi o migracijama, radu i pravednosti te o ulogama politike i Crkve u rješavanju tog pitanja.

Kongres je završio donošenjem “Münchenskog apela”. Generalni direktor Renovabisa vlč. Thomas Schwartz predstavio je završni dokument na isusovačkom Fakultetu za filozofiju. Ovaj dokument obraća se politici, društvu i crkvama sa sedam središnjih zahtjeva s ciljem da radna migracija bude pravednija – kako za ljude koji dolaze u Njemačku raditi, tako i za zemlje istočne Europe kojima, uslijed odlaska radne snage, ti isti radnici nedostaju.

Jedan od najvažnijih zaključaka u dokumentu jest da bi područja javnih službi i gospodarstva u Njemačkoj bez radnika iz istočne Europe kolabirala. Zato Münchenski apel zahtijeva: “Dajmo ovim ljudima, koji su važni, ali često neshvaćeni vrhunski radnici u našem društvu, više priznanja i uvažavanja u svakodnevnom životu i u osobnim susretima.”

Središnji zahtjev Münchenskog apela jest „jednaka plaća za isti rad na istom mjestu.“ Ne bi se smjelo dogoditi da zaposlenici iz istočne Europe budu u nepovoljnijem položaju u odnosu na lokalne zaposlenike. „Ovo načelo također se mora učinkovito provoditi“, istaknuo je na kraju kongresa generalni direktor Renovabisa Thomas Schwartz. To zahtijeva veće kontrole njemačkih vlasti kako bi se ostvarila radnička prava. Osobito je istaknuto “sivo tržište skrbi”, gdje njegovatelji iz istočne Europe pružaju takozvanu “24-satnu skrb” kako bi osobe kojima je potrebna njega mogle ostati u svojim domovima. „Moramo priznati: bez ovog oblika izrabljivanja radne snage, rijetko tko bi si mogao priuštiti kućnu njegu 24 sata dnevno“, stoji u izvješću za medije zaklade Renovabis iz Münchena.

Münchenski apel – njemački
Münchenski apel – engleski
Münchenski apel – talijanski

Hrvatsko katoličko sveučilište