Pozivnica1

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Kršćanska sadašnjost priređuju predstavljanje zbornika “Kultura rada u Hrvatskoj. Peti hrvatski socijalni tjedan, Zagreb, 21.-23. listopada 2011.” koji su uredili Stjepan Baloban, Gordan Črpić i Dubravka Petrović Štefanac.

Predstavljanje zbornika održat će se u utorak 3. ožujka u 19.30 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu.

Nakon uvodnih riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i sisačkog biskupa Vlade Košića, knjigu će predstaviti dr. sc. Stjepan Baloban s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Drago Čengić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Petar Lovrić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika.

 

Peti hrvatski socijalni tjedan održao se od 21. do 23. listopada 2011. godine u prostorijama HBK u Zagrebu i to nakon pauze od čak sedamdeset i jedne godine. Naime, Katolička Crkva u Hrvatskoj tridesetih se godina prošlog stoljeća bila uključila u tradiciju socijalnih tjedana koji su najprije pokrenuti u Francuskoj te je od 1932. do 1940. održala četiri Tjedna.

Nastavak održavanja socijalnih tjedana ponovno je pokrenula HBK na svome zasjedanju u Lovranu 2010. godine, a ovaj 5. socijalni tjedan posvećen je kulturi rada u Hrvatskoj.

Glavna je tema obrađena na trima tematskim cjelinama u plenarnim predavanjima (Rad u Hrvatskoj, Obitelj i rad te Perspektive: rad, poduzetništvo i socijalna sigurnost) i u deset istodobnih foruma (Duhovnost rada, Poduzetništvo i društvene vrijednosti, Perspektive rada u budućnosti, Nezaposlenost i politika zapošljavanja, Radnička prava, Odgoj i obrazovanje, Socijalni pastoral, Rad u poljoprivredi, Obitelj, zdravlje i rad te Volonterstvo).

Trećeg dana održavanja Tjedna donesena je posebno značajna Deklaracija Petoga hrvatskoga socijalnog tjedna, a ova monografija donosi kako pozdravne riječi tako i uvodno predavanje, odnosno plenarna izlaganja, izlaganja sa svih foruma, Deklaraciju i na koncu popis sudionika. 

Izvor: www.ika.hr i www.ks.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište