Sudionici okruglog stola "Priziv savjesti"

Sudionici okruglog stola “Priziv savjesti”

 

Kako danas razumjeti priziv savjesti, je li on kao međunarodno priznato pravo ujedno i oblik građanske neposlušnosti, jesu li i do koje mjere sloboda odlučivanja i savjest dovodeni u pitanje, odgovorili su sudionici okrugloga stola, koji je u organizaciji Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta pod nazivom “Priziv savjesti” u četvrtak 27. studenoga održan u Zagrebu.

Čovjeka se ne smije siliti da radi protiv svoje savjesti, istaknuli su sudionici okrugloga stola. Pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić podsjetio je kako je Hrvatsko katoličko liječničko društvo upozorilo na nedovoljno poznavanje statusa embrija na medicinskoj razini i priziva savjesti kao prava na međunarodnoj razini. Biskup Pozaić naglasio je da se u bučnoj raspravi oko pobačaja prešućuju prava djeteta: “Iluzorno je govoriti o ovim i onim pravima, kad je pogaženo temeljno pravo na život”.

Predstojnik najveće zagrebačke klinike za ginekologiju i porodništvo “Sveti Duh” prim. dr. sc. Berivoj Mišković u svome obraćanju podsjetio je okupljene na nedavnu izjavu o pravu na priziv savjesti koju su potpisali ginekolozi u toj bolnici te naglasio da nitko na to nije bio prisiljen. Mišković je posvjedočio kako je razgovarao s kolegama iz inozemstva koji su izrazili nevjericu zbog činjenice da se u Hrvatskoj uopće raspravlja o prizivu savjesti umjesto da bude samorazumljivo da liječnik može odlučivati po savjesti bez posljedica. “Svjestan sam ovdje postoje dva prava: pravo žene na pobačaj, ali isto tako, preko Međunarodnoga prava i hrvatskoga Ustava moje je legitimno pravo da ne radim pobačaj”, zaključio je Mišković.

Primarijus sa Svetoga Duha izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek naglasio je kako je liječnička uloga u slučajevima pobačaja vrlo osjetljiva, a podsjetio je da se u povijesti medicine u raznim kulturama pobačaj smatrao kaznenim djelom te da se i danas u svakoj liječničkoj zakletvi obećava zaštita života od početka. Osvrnuo se na upućeno pitanje o zakonu iz 1978. godine koji dozvoljava pobačaj do desetoga tjedna trudnoće rekavši da se radi o stručnom paradoksu preuzetom iz starih zakona, jer novoga zakona nema.

Uime organizatora skupa dr. sc.  Stjepo Bartulica naglasio je kako su na raspravu o prizivu savjesti bile pozvane i osobe drugačijih stavova i svjetonazora, ali se nisu odazvale. 

Tekst: Ana Dagelić za www.glas-koncila.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište