Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

 

Ovogodišnji pastoralni susret trideset i trojice hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade održan je od 13. do 16. listopada u organizaciji fra Marka Puljića i fra Tomislava Peka u Hrvatskom franjevačkom središtu Kraljice mira u Norvalu, zajedno s delegatima odgovornima za Kanadu i SAD, mons. Ivanom Vukšićem i vlč. dr. Matom Bižacom. Ovogodišnji susret predavanjima su obogatili dr. sc. Tomislav Markić, novi ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu, i prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nakon večernje molitve prvoga dana susreta, dr. Markić govorio je o papi Franji kao izazovu našem vremenu, istaknuvši Božje milosrđe kao bitnu karakteristiku Papina naviještanja, što onda uključuje na osobiti način i naše milosrđe prema najsiromašnijima.
Osobitu pozornost plijenila su pastoralno usmjerena predavanja drugoga dana susreta u kojima dr. sc. Markić promatra pastoralno planiranje u župnoj zajednici kao neophodno u modernom vremenu, te objašnjava ulogu i zadaću pastoralnoga vijeća u župnoj zajednici, iznoseći neke od napasti i izazova u poimanju i radu pastoralnoga vijeća. Istoga dana prof. dr. sc.  Tanjić govorio je o sinodalnosti kao jednom od temeljnih načela Crkve. Znanstvenu komponentu susreta uvijek je pratila i duhovna, ostvarena u zajedničkim molitvama časoslova i pokorničkom bogoslužju. Kao što je prvi dan zaključen svečanom misom u crkvi Kraljice mira na Norvalu, drugi je dan zaključen svečanom misom u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi, a župnik Ivica Reparinac i kapelan Tomislav Kasić pobrinuli su se za zajedničko blagovanje nakon mise.
Treći dan susreta obilježen je promišljanjima rektora Tanjića o važnosti HKS-a za hrvatsko društvo. Nakon svih predavanja razvila se i plodna rasprava, a tema susreta mladih koji će se održati u Franjevačkom središtu Kraljice mira na Norvalu od 3. do 5. srpnja 2015. i druge pastoralne teme obilježile su završetak radnog dijela susreta. Župnik u Oakvilleu don Ilija Petković, zajedno sa svojim timom, pobrinuli su se za večeru trećega dana, a Niagara Falls i CN-tower u Torontu bile su znamenitosti koje su posjetili. Dogovoreno je također da će sljedeći susret biti u Los Angelesu od 12. do 15. listopada 2015.

 

Izvor: www.ika.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište