Ovogodišnja proslava Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta započela je u četvrtak, 29. svibnja otvorenjem foto-izložbe „Lux vera“.
Riječ je o fotografijama studenata HKS-a koji su pristigli na foto-natječaj s temom „Lux vera“ koji je trajao od 4. travnja do 4. svibnja. Ukupno je pristiglo 93 fotografije od 37 autora, od kojih je dvadeset najbolje ocijenjenih izloženo u hodnicima HKS-a.

U ovoj prigodi rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić je dodijelio nagrade. Prvu nagradu dobio je Borna Juraj Jelić, Odjel za sociologiju, preddiplomski studij 1. godina. Petra Lažeta, Odjel za povijest, diplomski studij 1. godina dobila je drugu nagradu, a treću Zrinka Pavković, Odjel za povijest , preddiplomski studij 1.godina. Donator novčanih nagrada, kao i cijeloga projekta je župa Naše Gospe kraljice Hrvata iz Toronta.

Otvarajući izložbu rektor Tanjić nije krio radost i ponos što su se studenti rado odazvali natječaju, te što ovime počinje sama proslava Dana sveučilišta. Čestitao je nagrađenima, zahvalio svima koji su dali doprinos da se natječaj i izložba ostvari, a one čiji radovi nisu izloženi ohrabrio je riječima „želim da se ne predate. To nam govori o pedagogiji ustrajnosti da ne trebamo pokleknuti pred poteškoćama, nego da treba ustrajati i razvijati svoje darove i talente“.

Riječ zahvale uputio je i inicijator projekta prof. dr. sc. Krunoslav Novak, a kraći osvrt na fotografije, odnosno odabir dao je doc. dr. Luka Šešo, te izrazio nadu da je ovo početak novoga ciklusa na HKS-u i da će svake godine biti sličan natječaj u kojem će studenti moći izraziti kako razumiju svijet oko sebe, društvo i kulturu.

Otvorenju izložbe uz studente, profesore i druge djelatnike HKS-a nazočila je i prorektorica na Sveučilištu u Zadru prof. dr. Dijana Vican.
Sam čin otvorenja izložbe glazbeno je obogatio zbor studenata HKS-a pod vodstvom prof. Novaka.

Tekst: Marija Belošević za www.ika.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište