Delegacija Sveucilista Orléans s prorektorom za međunarodne odnose prof. dr. sc. Emilijom Marinom i doc. dr. sc. Ines Sabotič, pročelnicom Odjela za povijest.

Delegacija Sveucilista Orléans s prorektorom za međunarodne odnose prof. dr. sc. Emilijom Marinom i                           doc. dr. sc. Ines Sabotič, pročelnicom Odjela za povijest.

U četvrtak, 10. travnja 2014. Hrvatsko katoličko sveučilište posjetila je delegacija Sveučilišta Orléans. U delegaciji su bili prof. Bernard Ribémont, prorektor za međunarodnu suradnju i  gospodin Daniel Hagège, suradnik za međunarodne odnose Sveučilišta Orléans. Potencijali za suradnju, naročito u području povijesti, su veliki. Stoga su predstavnici obje delegacije dogovorili potpisivanje Sporazuma o suradnji. 

Sveučilište Orléans je državno sveučilište koje se nalazi u francuskom gradu Orléans u središnjoj Francuskoj, poznatom po Ivani Orleanskoj. Zajedno s Parizom, Toulouseom, Avignonom i Montpellierom ubraja se među najstarija francuska sveučilišta i među najstarija sveučilišta Europe. Osnovano je 1230. godine. Posebnost ovog srednjovjekovnog sveučilišta je studij rimskog prava. Naime, nakon što je 1273. u Parizu zabranjen studij rimskog prava,  studenti i profesori su došli na sveučilište u Orléans. Tako je sveučilište postalo poznato po studiju prava, osobito građanskog prava. Izvori govore da su profesori poučavali studente u vlastitim stanovima. U 15. stoljeću u zgradi “Salle des Thèses”, poznatoj po svodovima osnovana je biblioteka koja je služila kao dvorana za ispite. Popularnost sveučilišta počinje opadati 1679., kada je u Parizu ponovno dozvoljeno studirati rimsko pravo. Sveučilište je zatvoreno 1793. 
Suvremeno Sveučilište Orléans ponovno je otvoreno 1960., a njegov kampus se nalazi u satelitskom gradu Quartier de la Source. Sveučilište Orléans smatra se jednim od najrenomiranijih sveučilišta u Francuskoj (na rang listama uvijek među deset najboljih francuskih sveučilišta), specijalizirano je za studij europskog i međunarodnog prava.

 

Radni sastanak s delegacijom Sveucilista Orléans.

Radni sastanak s delegacijom Sveucilista Orléans.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište