Od 14. do 16. travnja 2014. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Topuskom je održan “7. Državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti“ na temu „Domovinski rat – Banovina u Domovinskom ratu“.

Stručni skup je pratilo stotinjak srednjoškolskih i osnovnoškolskih nastavnika povijesti te su na njemu izlagali brojni sudionici Domovinskog rata koji su predstavila svoja iskustva hrvatskih branitelja. Osim toga, na skupu su izlagali i znanstvenici i istraživači Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreb, predvođeni ravnateljem te ustanove dr. sc. Antom Nazorom. Zanimljivo je istaknuti da je zapaženo izlaganje o aktualnoj temi hrvatske tužbe za genocid protiv Republike Srbije podignute na Međunarodnom sudu pravde u Haagu održao Branimir Farkaš, reporter Hrvatske radio-televizije. Štoviše, na skupu je predavanje pod naslovom „Sisačka bitka 1593. godine u svjetlu osmanskih osvajanja Banovine tijekom 16. stoljeća“ održao doc. dr. sc. Hrvoje Kekez, profesor srednjovjekovne povijesti na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
U poslijepodnevnim satima 15. travnja sudionici stručnog skupa obišli su Sisački kaštel pod vodstvom doc. dr. sc. Hrvoja Kekeza. 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište