U ponedjeljak 15. i utorak 16. veljače 2021. obilježen je 14. tjedan psihologije na Odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Već petu godinu zaredom događanje se održalo pod nazivom HKS u tjednu psihologije: studenti i nastavnici zajedno. Uz to, Klub studenata psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Hexis u petak 19. veljače 2021. održat će po drugi puta Noć psihologije. Ono što je različito ove godine je to što se cijeli program održao online preko platforme MS Teams zbog pandemije bolesti COVID-19.

Kroz dva dana, studenti i nastavnici Odjela za psihologiju pripremili su bogat program u kojem su sudionici imali prilike čuti različita predavanja iz područja sportske psihologije, reproduktivnog mentalnog zdravlja, socijalne psihologije, marketinga i još mnoga druga.

Na početku programa u ponedjeljak sudionicima se obratio Prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić te pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk. Potom su uslijedila dva predavanja iz područja sportske psihologije, od kojih je prvo do njih bilo o mentalnoj čvrstoći i socijalnoj podršci kao odrednicama tjelesne aktivnosti, a koje su održale studentice Sara Prpić i Ivona Žorić, dok je drugo predavanje bilo o prilagodbi tjelovježbe srčanožilnim bolesnicima koje su održale Barbara Bukovac i Kristina Kovačić, pri čemu su oba predavanja održana pod mentorstvom dr. sc. Dragana Glavaša. Nakon toga održano je predavanje o perfekcionizmu pod mentorstvom Maje Brekalo, mag. psych., a koje su izložili studenti Adriana Borić, Vicko Ćudina, Karla Gale i Iva Marić. Za kraj programa u ponedjeljak sudionici su imali prilike poslušati dva predavanja iz područja reproduktivnog mentalnog zdravlja pod mentorstvom doc. dr. sc. Sandre Nakić Radoš i Maje Žutić, mag. psych. U prvom od njih su studentice Stjepana Pavelić i Marta Šelimber pričale o majčinstvu u doba pandemije bolesti COVID-19, dok su u drugome studentice Marta Čuljak i Marija Šakić te bivša studentica Dolores Aladić, mag. psych. pričale o psihološkim aspektima endometrioze.

U utorak je program započeo izlaganjem o mentalnom putovanju kroz vrijeme, a održale su ga studentice Ivana Malivuk i Stjepana Pavelić pod mentorstvom dr. sc. Dominika-Borne Ćepulića. Potom je uslijedilo predavanje o socijalnoj psihologiji na djelu pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Vrselje i Maria Pandžića, mag. psych., a održali su ga studenti Rej Kovačević i Petar Znaor. Zadnja četiri izlaganja održala su se pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić. Prvo od njih održale su studentice Paula Brguljan, Dora Galić, Dijana Lujnić, Esmeralda Slaviček i Dora Vrtiprah na temu Mama/tata, kupi mi auto, bicikl i romobil. Potom je uslijedilo predavanje o subliminalnim porukama u medijskoj industriji koje su održale studentice Sara Jelovčić i Ivone Zekan. Nakon toga, publika je imala prilike čuti ponešto o bizarnim istraživanjima u psihologiji od studenata Dominika Ivekovića i Tonke Ribičić, a za kraj je studentica Katarina Užarević, zajedno sa svojim kolegicama s drugih studija Miom Rajdom, Anom Knežević i Janom Korlević predstavila projekt Zablistaj.

U petak tijekom Noći psihologije sudionici će imati prilike čuti studentska izlaganja o različitim temama, razmijeniti iskustva volontiranja u različitim organizacijama te saznati gdje se diplomirani studenti Odjela za psihologiju HKS-a nalaze danas u sklopu okruglog stola. Program započinje u 15:30 te vas srdačno pozivamo da im se priključite i podržite njihov rad.

Ovim putem bismo se htjeli još jednom zahvaliti svim sudionicima tjedna psihologije na HKS-u koji svojim sudjelovanjem daju smisao radu i trudu studenata i nastavnika Odjela za psihologiju te potiču njihovu motivaciju za daljnjim istraživanjima i pripremom novih zanimljivih i korisnih predavanja za 16. tjedan psihologije.

Do sljedećeg tjedna psihologije vas srdačno pozdravljamo,

Odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta