Stipendije

Dodijeljene stipendije stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta


U srijedu 20. prosinca 2017. godine u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta dodijeljeno je šesnaest stipendija studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta za akademsku godinu 2017./2018. 

Stipendije je studentima predao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuvši: Poštovani i dragi stipendisti, sve vas od srca pozdravljam i drago mi je da smo se danas okupili na maloj ceremoniji, kratkoj, ali veoma znakovitoj, dodjele stipendija. Koristim ovu priliku da čestitam svima vama dobitnicima u različitim kategorijama. Drago mi je da ste dobili stipendiju jer nju vidimo kao poticaj vašem studiranju, kao, nadamo se, olakšanje u svemu onome što studij i vaš rast ponekad opterećuje i vidimo kao izazov da svi još više radimo na podizanju studentskoga standarda. Različite su kategorije za dodjelu stipendija, ali kroz te različite kategorije mi želimo poticati izvrsnost i omogućiti vam da možete što bolje i bezbrižnije, koliko god je to moguće studirati znajući da je studij često jedno financijsko i ekonomsko opterećenje i za vas i za vaše obitelji. U svom govoru rektor Tanjić osobito je istaknuo ulogu gospodina Marka Franovića iz Australije koji je prepoznao rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta. On je primjer čovjeka koji je prepoznao važnost kulture odgoja, obrazovanja a napose stipendiranja izvrsnih studenata te je spreman pomoći jer vjeruje u hrvatski i katolički identitet našeg Sveučilišta. Istom bih istaknuo da je gospodin Franović donirao 500.000 kuna za opremanje naše nove Sveučilišne knjižnice, na čemu smo mu osobito zahvalni.

U ime studenata zahvalni govor održala je studentica diplomskog studija Odjela za sociologiju Marta Pastuović: Počašćeni smo što su ove stipendije dodijeljene upravo nama jer su one s jedne strane priznanje uloženog truda u dosadašnjem studiranju te su s druge strane znak prepoznavanja teškoća s kojima se susrećemo tijekom studiranja. Poštovanom gospodinu Marku Franoviću, zahvaljujemo što je prepoznao viziju i misiju našeg Sveučilišta i na ovaj način odlučio pomoći u ostvarivanju njenih, ali i naših ciljeva. Vjerujem da će svima nama dobivena stipendija puno pomoći u studentskom životu te da je svakako i dodatni poticaj u našem daljnjem ostvarivanju ciljeva bilo u pogledu završetka studija ili u pogledu daljnjeg profesionalnog razvitka. Još jednom, u ime svih nas stipendista, hvala Vam.

Stipendijski fond “Marko Franović” i Hrvatsko katoličko sveučilište dodijelili su ukupno šesnaest stipendija od čega je devet stipendija dodijeljeno za postignuti uspjeh tijekom studija, pet stipendija  za studente slabijeg socioekonomskog statusa, jedna stipendija za uspjeh u sportu i jedna stipendija za studente s invaliditetom. Iz fonda „Marko Franović“ u ukupnom iznosu od 100.000 kuna kao i prošle godine financirano je devet stipendija za izvrsnost i jedna za sport u iznosu po 10.000 kuna, dok je preostalih šest stipendija u iznosu po 10.000 kuna financiralo Hrvatsko katoličko sveučilište iz vlastitih sredstava.

Svečanoj dodjeli stipendija prisustvovali su prorektori, pročelnici i profesori Hrvatskog katoličkog sveučilišta kao i članovi Povjerenstva za dodjelu stipendija. 

 

 

 

 

 

 


Prethodne objave:

 • Stipendisti za akademsku godinu 2016./2017.

  Koliko im stipendije Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta znače za život, rad i daljnje studiranje, u nekoliko rečenica rekli su nam naši stipendisti za akademsku godinu 2016./2017. Paula Zujić Dobitak stipendije djeluje na mene na način da želim svojim trudom i radom pokazati te dokazati da je ulaganje u mene bio isplativ […]

  ... Više
 • Dodijeljene stipendije stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  U petak 28. travnja 2017. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilišta dodijeljeno je petnaest stipendija studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta za akademsku godinu 2016./2017.  Stipendije je studentima predao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuvši: Danas nije lako biti student, život je to pun zahtjeva i izazova pa i onih financijskih. Moram istaknuti i prisjetiti da […]

  ... Više
 • Dodjela stipendija Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  Dodjela stipendija Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta održat će se u petak 28. travnja 2017. u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta s početkom u 9:30.   

  ... Više
 • Raspisan natječaj za petnaest stipendija za ak. g. 2016./2017.

    Tijekom svog boravka u Sydneyu 2015. rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić susreo se s vlasnikom poslovne grupacije Boka, australskim Hrvatom  g. Markom Franovićem, poznatim podupirateljem mnogih projekata važnih za hrvatsku zajednicu u Australiji. Tom prigodom gospodin Franović je izjavio da bi rado potpomogao stipendiranje naših studenata. Dana 16. veljače 2017. Hrvatsko katoličko sveučilište raspisalo je Natječaj […]

  ... Više
 • NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA U AKADEMSKOJ GODINI 2016./2017.

    Na temelju članka 88. stavka 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (”Narodne novine”, broj 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 02/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15), čl. 72. i 138. Statuta Hrvatskog katoličkog sveučilišta – pročišćeni tekst, čl. 107. Pravilnika o studijima i studiranju, Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na […]

  ... Više

Stipendijski fond
"Marko Franović"

Marko Franović

Marko Franović

Kratka biografija

Marko Franović (Tivat, 1941.), hrvatski iseljenički građevinski poduzetnik, aktivist, nakladnik, podupiratelj domoljubnih i humanitarnih projekata i dobrotvor iz Sydneya, dobitnik državne nagrade u Australiji 2010. za multikulturalni marketing. Danas je Franovićeva Boka Group vodeći poduzetnik u Australiji, u upravljanju imovinom i ugradnji prozora, čiji promet iznosi nekoliko milijuna dolara godišnje. Nesebično je višemilijunskim donacijama u australskim dolarima pomagao Hrvatskoj koja je trpila u ratu, pomagao je u Australiji tamošnjim hrvatskim crkvama, domovima i klubovima (u australskim dolarima, naravno), jedan od donatora hrvatskog veleposlanstva u Canberri. Hrvatski su iseljenici u Sydneyu još 1994. Marka Franovića rekli da je "jedan od najplemenitijih hrvatskih dobrotvora na ovom kontinentu".