Select Page

Stipendije

Dodijeljene stipendije Stipendijskog fonda Marko Franović i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

U ponedjeljak, 30. studenoga 2020. godine dodijeljene su stipendije Stipendijskog fonda „Marko Franović“ i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u akademskoj godini 2020./21. Svečanom akademsko činu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singo, moderatorica Matea Škomrlj, asistentica s Odjela za sociologija, tajnica Povjerenstva za dodjelu stipendija Ingrid Floigl Lončar, dipl. iur., te suradnici iz Ureda za odnose s javnošću i Informatičke službe. Gospodin Marko Franović iz Australije, stipendistice, stipendisti, ostali prorektori i pročelnici te djelatnici Sveučilišta svečanom činu prisustvovali su putem platforma MS Teams.

Dodjela stipendija započela je hrvatskom himnom i molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan dr. sc. Odilon Singbo: Zahvaljujem ti Bože na daru našeg Sveučilišta i na darovima njegovih dobročinitelja. Svojim primjerom jasno izražavaju svoju želju da naši studenti ne oskudijevaju u bitnom za život. Blagoslovi njihovu dobrotu i planove. Dok ti zahvaljujemo na njihovoj podršci, molimo milost da odgovorno i pošteno raspolažemo stipendijom koju ovom prilikom dobivamo. Neka bude jednima znak da nisu sami na putu studija, a drugima da je njihov trud prepoznat i cijenjen. Sve nas blagoslovi i otvori naše srce ljepoti ovog milosnog adventskog vremena kako bismo unatoč neizvjesnosti pandemije živjeli vedrinu, mir i svjetlo koje nam donosiš svojim rođenjem. U molitvi se kapelan spomenuo i naše preminule kolegice dr. sc. Vikice Vujice koja je s puno ljubavi i pažnje radila na projektu stipendiranja studenata.

Uslijedili su govori rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i prorektora za nastavu izv. prof. dr. sc. Roka Mišetića koji se stipendistima obratio u ime Povjerenstva za dodjelu stipendiju.

Rektor Tanjić je na početku svog govora pozdravio sve okupljene i zahvalio Povjerenstvu za dodjelu stipendija,  prof. dr. sc. Robertu Antoloviću, izv. prof. dr. sc. Roku Mišetiću i izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, dosadašnjoj prorektorici i predsjednici Povjerenstva te Ingrid Floigl Lončar, dipl. iur., tajnici na savjesno obavljanom poslu. Posebno se obratio gospodinu Marku Franoviću, zahvalivši mu na njegovoj nesebičnoj darežljivosti kojom podupire rad Sveučilišta i potpori u izdvajanju sredstava za stipendije. Potom se obratio studentima stipendistima:

Stipendije koje dodjeljujemo izričaj su solidarnosti,  zajedništva i brige našeg Sveučilišta i naše Crkve za vas, dragi studentice i studenti. Ne radi se o ogromnim sredstvima, ali vjerujemo da će vam ona u ovim kriznim vremena olakšati studiranje u ovoj akademskoj godini. Stipendije koje dodjeljujemo iz vlastitih sredstava i  donacije gospodina Marku Franoviću, samo su dio brige Sveučilišta za studentski standard. Za Ovom prigodom želim zahvaliti i Američkoj biskupskoj konferenciji koja stipendira studiranje naših asistenata na doktorskim studijima te Zakadi Renovabis Njemačke biskupske konferencije koja, osim financiranja projekata našeg Sveučilišta, jednim dijelom financijski podupire i doktorande na našem Sveučilištu. Sva ta materijalna sredstva izričaj su ljudske i kršćanske duhovne brige za studente: studente sportaše, studente s invaliditetom, studenta slabijeg socio-ekonomskog statusa, studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a osobito za one koji su se iskazali izvrsnošću u studiranju i koji su veliki ponos našega Sveučilišta- Svima vam od srca čestitam! Neka ova stipendija bude poticaj za još bolje studiranje, potpora za još bolje izgrađivanje našeg Sveučilišta kao i vašeg osobnog i zajedničkog života.

Rektor je na kraju svog govora pozdravio obitelji i roditelje jer smo ovim akademskim činom posredno ušli u domove naših stipendista te zaželio da nas sve povezuje zajedništvo i prijateljstvo. Ostanite postojani i zdravi i da se što prije vidimo na našem Sveučilištu – poručio je rektor Tanjić stipendistima.

Prorektor izv. prof. dr.sc. Roko Mišetić iznio je neke podatke o natječaju za dodjelu stipendija, istaknuvši veliko zanimanje studenata za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2020./2021.

Dodjela stipendija svečan je i radostan čin koji kod mene kao člana Povjerenstva budi različite osjećaje. U prvom redu sam izrazito ponosan i sretan jer na Hrvatskom katoličkom sveučilištu imamo toliko vrijednih studenata koji unatoč svim izazovima ovoga vremena na studiju ostvaruju jako dobre rezultate. Na natječaj se prijavilo 63 izvrsnih studenata, što ne znači da ih na sveučilištu nema više. Stipendije dobva njih 18 (gotovo svaki treći prijavljeni), čime je Hrvatsko katoličko sveučilište za ovu godinu osiguralo iz stipendijskog fonda Marko Franović i vlastitih sredstava 180.000 kuna. Izraženo relativnim pokazateljem ove godine stipendiju dobiva 1,5% studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (za usporedbu, na četiri najveća hrvatska sveučilišta taj udio kreće se oko 0,8%). No unatoč ovim dobrim pokazateljima, istovremeno, osjećam i žaljenje što nismo mogli stipendijom nagraditi još veći broj uspješnih studenta. Ponekad je uz sve petice samo jedna dobivena četvorka u zadnje dvije godine studija bila razlog da netko ne dobije stipendiju u kategoriji izvrsnosti. No, brojke su bile neumoljive i unaprijed postavljena pravila u natječaju jasno definirana, kako u slučaju ove kategorije, tako i u slučaju kategorije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa. Potaknuti upravo velikim brojem studenata koji su bili blizu, ili studentskim žargonom kazano – „odmah ispod crte“, osjećamo obvezuju da u narednim godinama osiguramo veća sredstva za dodjelu stipendija – rekao je izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić u svom govoru koji je završio riječima: Stipendije su i neka vrsta nagrade za vaš protekli rad, ali i povjerenja u vas, vaše potencijale i buduće rezultate. One imaju i dimenziju socijalne osjetljivosti, ali prije svega pokazuju da se trud, marljivost, kontinuirani rad i uspješnost na Hrvatskom katoličkom sveučilištu uistinu prepoznaju i cijene. Stipendijama koje ćete danas dobiti, dajemo vam poticaj za budući akademski, profesionalni i osobni razvoj i priliku da kao članovi društva značajno doprinesete široj zajednici.

U skladu s Natječajem Hrvatsko katoličko sveučilište u akademskoj godini 2020./21. dodijelilo je ukupno 18 stipendija u pet kategorija u iznosu od 180.000 kuna. Tako je 12 stipendija dodijeljeno u kategoriji za studentsku izvrsnost, jedna stipendija se dodjeljuje za vrhunske sportaše, tri stipendije za studente slabijeg socio-ekonomskoga statusa, jedna stipendija za studente s invaliditetom i jedna se stipendija dodjeljuje za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ukupni iznos svake pojedine stipendije iznosi 10. 000 kuna.

Stipendije su dobili sljedeći studenti:

Adriana Borić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Domagoj Puljizović, student diplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Helena Vuković, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Ivana Malivuk, studentica diplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Karla Arar, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Sociologija,
Lara Fiolić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Lucija Dorotić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Lucija Pandžić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Luka Drnić, student preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest,
Magdalena Bilkić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Magdalena Magdić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija,
Marija Opačak, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo,
Matea Valešić, studentica preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo,
Mia Tomić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sociologija,
Nikica Polak, student diplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Nikola Butković, student diplomskog sveučilišnog studija Povijest,
Sara Jelovčić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Psihologija,
Terezija Gložinić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo.

U ime stipendista zahvalni govor izrekla je studentica diplomskog sveučilišnog studija sociologije Mia Tomić: Iako u vrlo drukčijim i „novo normalnim“ okolnostima,  okupili smo se ovdje kako bismo primili nagradu za trud, rad i zalaganje tijekom naših studija. Ovdje nas je danas okupilo nečije velikodušno i nesebično djelo, koje je mnogo više od njegove same materijalne vrijednosti. Ono je motivacija, inspiracija i nit vodilja moga, a vjerujem i daljnjeg rada, razvoja i angažmana svih nagrađenih studenata.
Nadam se i vjerujem da će svaki naš pojedinačni uspjeh ne samo onaj studentski, sveučilišni već i onaj životni biti dovoljna zahvala za stipendiju koju smo primili od gospodina Marka Franovića.
Na nama je velika odgovornost, mnogo smo toga primili, dobili i usvojili od naše akademske zajednice. Ona nas je prije svega naučila kako se svačiji trud prepoznaje i cijeni. Naša akademska zajednica pokazala je kako je svaki student član i sudionik iste, a ne puka brojka zatrpanog sustava. Ponosna sam što će na našoj diplomi stajati upravo ime našeg Sveučilišta. To ime otkriva naš identitet, naše vrijednosti i naše odlike koje smo uz sve stečeno znanje razvijali tijekom studija.

Stipendistima se video vezom obratio i gospodin Marko Franović. Istaknuo je kako je ponosan na naše studente i njihova dostignuća, iskazao uvjerenje u njihov napredak posebice na korist Hrvatske, te primijetio: Ne ulažem u dionice, nego ulažem u studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji su i koji će biti važni dionici života hrvatske Domovine, kako bi ostala i hrvatska i katolička.

 


Prethodne objave:

 • Što stipendije znače dobitnicima?

  Koliko im stipendije Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta znače za život, rad i daljnje studiranje, u nekoliko rečenica rekli su nam naši stipendisti za akademsku godinu 2020./2021. Karla Arar Dolazim iz Slavonskog Broda a na Hrvatskom katoličkom sveučilištu studiram sociologiju. Dobivena stipendija puno mi znači. Ona je prvotno pokazatelj zalaganja, truda i […]

  ... Više
 • Konačna rang lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju u akademskoj godini 2020./2021.

  Rang lista dostupna je na linku.

  ... Više
 • Što stipendije znače dobitnicima?

  Koliko im stipendije Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta znače za život, rad i daljnje studiranje, u nekoliko rečenica rekli su nam naši stipendisti za akademsku godinu 2019./2020. Dora Kalaus Ova stipendija u meni budi nadu da će se unatoč nedaćama koje postoje u našoj zemlji, i u budućnosti cijeniti trud i rad […]

  ... Više
 • Dodijeljene stipendije stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  U četvrtak 5. prosinca 2019. godine u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta dodijeljeno je šesnaest stipendija studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta za akademsku godinu 2019./2020. 

  ... Više
 • Što im znači stipendija?

  Koliko im stipendije Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta znače za život, rad i daljnje studiranje, u nekoliko rečenica rekli su nam naši stipendisti za akademsku godinu 2018./2019. Paula Zujić Zahvalna sam zbog dobivene stipendije koja u životu studenta pravi veliku razliku i olakšava mu put koji je pred njim. Osim financijske dimenzije […]

  ... Više
 • Objavljena konačna rang-listu studenata koji su ostvarili pravo na stipendije u ak. godini 2018./2019.

  U utorak 27. studenoga 2018. objavljena je konačna rang-listu studenata koji su ostvarili pravo na stipendije u ak. godini 2018./2019. Rang listu možete otvoriti na linku. 

  ... Više
 • Dodijeljene stipendije stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  U srijedu 20. prosinca 2017. godine u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta dodijeljeno je šesnaest stipendija studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta za akademsku godinu 2017./2018.  Stipendije je studentima predao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuvši: Poštovani i dragi stipendisti, sve vas od srca pozdravljam i drago mi je da smo se danas okupili na maloj […]

  ... Više
 • Stipendisti za akademsku godinu 2016./2017.

  Koliko im stipendije Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta znače za život, rad i daljnje studiranje, u nekoliko rečenica rekli su nam naši stipendisti za akademsku godinu 2016./2017. Paula Zujić Dobitak stipendije djeluje na mene na način da želim svojim trudom i radom pokazati te dokazati da je ulaganje u mene bio isplativ […]

  ... Više
 • Dodijeljene stipendije stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  U petak 28. travnja 2017. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilišta dodijeljeno je petnaest stipendija studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta za akademsku godinu 2016./2017.  Stipendije je studentima predao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuvši: Danas nije lako biti student, život je to pun zahtjeva i izazova pa i onih financijskih. Moram istaknuti i prisjetiti da […]

  ... Više
 • Dodjela stipendija Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta

  Dodjela stipendija Stipendijskog fonda “Marko Franović” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta održat će se u petak 28. travnja 2017. u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta s početkom u 9:30.   

  ... Više
 • Raspisan natječaj za petnaest stipendija za ak. g. 2016./2017.

    Tijekom svog boravka u Sydneyu 2015. rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić susreo se s vlasnikom poslovne grupacije Boka, australskim Hrvatom  g. Markom Franovićem, poznatim podupirateljem mnogih projekata važnih za hrvatsku zajednicu u Australiji. Tom prigodom gospodin Franović je izjavio da bi rado potpomogao stipendiranje naših studenata. Dana 16. veljače 2017. Hrvatsko katoličko sveučilište raspisalo je Natječaj […]

  ... Više
 • NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA U AKADEMSKOJ GODINI 2016./2017.

    Na temelju članka 88. stavka 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (”Narodne novine”, broj 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 02/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15), čl. 72. i 138. Statuta Hrvatskog katoličkog sveučilišta – pročišćeni tekst, čl. 107. Pravilnika o studijima i studiranju, Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na […]

  ... Više

Stipendijski fond
"Marko Franović"

Marko Franović

Marko Franović

Kratka biografija

Marko Franović (Tivat, 1941.), hrvatski iseljenički građevinski poduzetnik, aktivist, nakladnik, podupiratelj domoljubnih i humanitarnih projekata i dobrotvor iz Sydneya, dobitnik državne nagrade u Australiji 2010. za multikulturalni marketing. Danas je Franovićeva Boka Group vodeći poduzetnik u Australiji, u upravljanju imovinom i ugradnji prozora, čiji promet iznosi nekoliko milijuna dolara godišnje. Nesebično je višemilijunskim donacijama u australskim dolarima pomagao Hrvatskoj koja je trpila u ratu, pomagao je u Australiji tamošnjim hrvatskim crkvama, domovima i klubovima (u australskim dolarima, naravno), jedan od donatora hrvatskog veleposlanstva u Canberri. Hrvatski su iseljenici u Sydneyu još 1994. Marka Franovića rekli da je "jedan od najplemenitijih hrvatskih dobrotvora na ovom kontinentu".