Dobro nam došli!

izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc, predsjednik Organizacijskog odbora, Hrvatsko katoličko sveučilište

Prikupljanje osobnih podataka u svrhu znanstveno-istraživačkog rada često predstavlja veliki izazov u smislu traženja prave ravnoteže između što bržeg i učinkovitijeg ostvarenja istraživačkog cilja, te nužnosti implementacije zaštite osobnih podataka.

Opća uredba o zaštiti podataka  (GDPR) koja će se izravno primjenjivati u Republici Hrvatskoj od 25. svibnja 2018. godine predstavlja bitan napredak u području obrade i zaštite osobnih podataka te donosi brojne novine vezane za njenu primjenu u znanstvenim istraživanjima.

Djelujući kao spona između zakonodavca i akademske zajednice te na opću dobrobit društva, Hrvatsko katoličko sveučilište suorganizira zajedno sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka ovaj iznimno važan skup.

Nadamo se da će ovaj skup prerasti u redovan godišnji susret na nacionalnom i međudržavnom nivou na kojem će se razmjenjivati iskustva o primjeni ove regulative u akademskoj zajednici.

 

 

Anto Rajkovača, dipl. krim.

Anto Rajkovača, dipl. krim., ravnatelj, Agencija za zaštitu osobnih podataka

Modernizacija zakonodavstva o zaštiti podataka, konkretno Opća uredba o zaštiti podataka sa sobom nam donosi nove izazove i veće odgovornosti, jednostavniju i jednaku zaštitu svih pojedinaca te proširene ovlasti za nadzorno tijelo: istražne, korektivne i savjetodavne.

Kroz svoju savjetodavnu ulogu, Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem pristupila je organizaciji ovog Stručnog skupa.

Kada govorimo o Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) važno je istaknuti da će se ista izravno primjenjivati u Republici Hrvatskoj od 25. svibnja 2018. godine, a ista je nakon višegodišnjih pregovora donesena kao nužan instrument zbog tehnološkog razvoja i novih načina obrade osobnih podataka. 

Posebno naglašavam kako odredbe Uredbe moraju poštivati svi subjekti koji u sklopu svojih aktivnosti obrađuju osobne podatke fizičkih osoba u Europskoj uniji te u određenim slučajevima i subjekti izvan Europske unije.

Sudjelovanjem na ovom skupu kroz stručna predavanja i rasprave ostvarit ćemo zajednički cilj.
Pridružite nam se!

 

 

Cilj skupa je ukazati na važnost zaštite podataka u znanstveno-istraživačkom radu, u kontekstu Opće uredbe (EU) 2016/679 koja će se primjenjivati u Republici Hrvatskoj od 25. svibnja 2018. godine. Ova vrlo aktualna tema na skupu će biti obrađena iz perspektive zakonske regulative te njezine primjene u praksi.

 

 

ORGANIZATOR

Hrvatsko katoličko sveučilište
Agencija za zaštitu osobnih podataka

KONTAKTI

 

e-mail: GDPR@unicath.hr

tel: + 385 (0)1 3706 600

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

 

Članovi Organizacijskog odbora su:

Zvonimir Koporc (predsjednik),
Anto Čartolovni,
Dalibor Čavić,
Marta Čivljak,
Suzana Obrovac Lipar,
Mia Šetić,
Jerko Valković,
Marija Pušić (AZOP)