Predstavljanje sveučilišnog udžbenika “Teorije ličnosti i genetička istraživanja” autora prof. dr. sc. Dalibora Karlovića i dr. sc. Ivane Glavine Jelaš

Predstavljanje sveučilišnog udžbenika “Teorije ličnosti i genetička istraživanja” autora prof. dr. sc. Dalibora Karlovića i dr. sc. Ivane Glavine Jelaš

U četvrtak 17.ožujka 2016. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ predstavljen je sveučilišni udžbenik Teorije ličnosti i genetička istraživanja autora prof. dr. sc. Dalibora Karlovića i dr. sc. Ivane Glavine Jelaš, u izdanju Naklade Slap.

Na samom početku sve prisutne pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, istaknuvši: „Ovaj udžbenik govori o želji da ozbiljno radimo na razvoju naših nastavnih procesa, ali i na razvoju znanstvenih i zato mi je drago da u tome radu sudjeluju kolege koji su prepoznati od struke kao vrsni u svomu poslu.“

 Glavni urednik Naklade Slap prof. dr. sc. Krunoslav Matešić u čijem je nakladništvu udžbenik izašao pozdravio je sve prisutne i rekao: Mi smo podržali dvoje mladih ljudi i vjerujemo  da smo napravili dobar odabir jer knjiga je jednostavno rečeno odlična. U području psihologije mi smo osim po knjigama  poznati po tome što imamo niz psiholoških testova odnosno Naklada Slap je svojedobno osnovana s namjerom  da se bavi psihodijagnostičkim sredstvima. Temelj psihologije kao struke jeste psiho-dijagnostika, sve ostalo što postoji u psihologiji, a toga ima jako puno, jest samo nadogradnja. Psihodijagnostička sredstva su ono što je alat psihologa, mi ulažemo u njih i razvijamo ih i nadamo se da će studij psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prepoznati da smo mi jedan od čimbenika koji daju prilog ukupnom doprinosu razvoja kvalitete psihologije u Hrvatskoj uopće.

Svoje dojmove o udžbeniku iznijeli su i sami autori  te  recenzenti. Prva je govorila prof. dr. sc. Nada Vrkić, predstojnica Kliničkog zavoda za klinički kemiju u KBC Sestre Milosrdnice, između ostalog je rekla: Kad vidite naslov knjige prvo pomislite da je teorija ličnosti nešto jako primamljivo i društveno, a genetička istraživanja sasvim nešto prirodno. Iz toga zaključujem da je to spoj društvenog i prirodnog i sasvim je sigurno da ovaj naslov može svakoga privući.      

Doc. dr. sc. Anamarija Bogović smatra da je područje ličnosti i genetike svima zanimljivo, ali i osjetljivo područje. Provedena su brojna istraživanja, no rezultati su uglavnom kontradiktorni pa je ovakvo sustavno istraživanje ova dva autora znanstveni doprinos. Treći recenzent doc. dr. sc. Ante Silić rekao kako je riječ o knjizi koja je strukturirana kao znanstveni rad i koja je metodološki besprijekorno napravljena.

Svoje uzbuđenje oko predstavljanja udžbenika nije krila ni suautorica  dr. sc. Ivana  Glavina Jelaš: Imala sam sreću da naiđem na nekoga toliko zaljubljenog u svoj posao kao što sam i ja u svoj. Meni je s profesorom Karlovićem bilo lako riješiti i najkompliciranije stvari, jer sam našla jednu posebnu frekvenciju na kojoj smo tako lako se sporazumijevali i uz puno truda i volje smo zajedno napravili ovaj udžbenik.

Ova je knjiga, a za što mi je posebno drago, prva knjiga Odjela za psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Knjigu su napisala dva autora: ja psihijatar i kolegica Glavina psiholog. Ivanu je zanimala biološka psihologija, a mene je jako zanimala teorija ličnosti iz perspektive psihijatra i smatrao sam da teorije ličnosti u psihologiji i njihovo proučavanje mogu meni kao psihijatru najviše dati za moj svakodnevni kliničko-psihijatrijski rad. – istaknuo je između ostalog autor prof. dr. sc. Dalibor Karlović koji je zahvalio na podršci svima koji su došli na promociju knjige.

 

Predstavljanje sveučilišnog udžbenika “Teorije ličnosti i genetička istraživanja” autora prof. dr. sc. Dalibora Karlovića i dr. sc. Ivane Glavine Jelaš

 

Hrvatsko katoličko sveučilište