Započela međunarodna znanstvena konferencija “Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas”

 

Partnerstvo katoličkih sveučilišta (Catholic University Partnership) zajedno s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u petak 12. i u subotu 13. svibnja 2017. godine organiziralo je dvodnevnu međunarodnu znanstvenu konferenciju pod nazivom „Nada u budućnost: Iskustva mladih u komunizmu, od tranzicije do demokracije i danas“.12.5.2017_Hope in Future (1)

Konferenciju je otvorio u ime organizatora domaćin Konferencije prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zahvalivši Nanovic institutu za europske studije na ukazanom povjerenju i prijedlogu da Hrvatsko katoličko sveučilište u glavnom gradu Hrvatske organizira konferenciju o nadi, budućnosti i perspektivama za mlade. Osobitu zahvalu je rektor Tanjić uputio ravnatelju Nanovic instituta za europske studije prof. dr. sc. Jamesu McAdamasu riječima: „Usuđujem se reći i vjerujem da ćete me u tome podržati da je profesor McAdams duša Partnerstva katoličkih sveučilišta. Profesore McAdams, zahvaljujem Vam na inicijativi i ideji stvaranja ovakve asocijacije koja njezinim članicama daje veliku podršku u vidu stipendija, organiziranja raznih skupova, konferencija, radionica, razmjena profesora i studenata, a Vama osobno zahvaljujemo što ste vjerovali u osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta i važnosti postojanja katoličkog sveučilišta na našim prostorima.“ Rektor Tanjić potom je iskazao zadovoljstvo prisustvom stručnjaka iz sedam različitih zemalja koji će svaki iz svoje perspektive progovoriti o nasljeđu komunističkog razdoblja kao i o tome kako se današnje generacije suočavaju s njim.

12.5.2017_Hope in Future (3)Sudionike i goste konferencije pozdravio je izaslanik i posebni savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova gospodin Filip Vučak koji je, između ostalog, istaknuo: „Drago mi je da je ovo mlado sveučilište tako brzo uspostavilo plodnu suradnju s drugim katoličkim sveučilištima diljem svijeta što zorno pokazuju različita gostovanja i konferencije profesora s tih sveučilišta. Ova konferencija koja u svom središtu ima obrazovanje mladih u državama koje su desetljećima bila izložena pošasti komunizma ali i napore koje te države sada ulažu u reforme obrazovnog sustava, vrijedan je napor stručnjaka s tih katoličkih sveučilišta koji pogled ipak okreću budućnosti.“

12.5.2017_Hope in Future (4)
U svojstvu izaslanice ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića skupu se obratila dr.sc. Jasminka Buljan Culej, ističući kako „današnju generaciju mladih ujedinjuje iskustvo odrastanja u Europi koja je uvelike slobodna od autoritativnih režima. Povezuje ih i nedostatak bilo kakvih izravnih uspomena na strahove i predrasude koje su dijelile Europu, kao i nepostojanje izravnog iskustva života u komunističkom političkom režimu. Suočovanja s prošlošću, istraživanje tog razdoblja i objavljivanje rezultata istraživanja, kao i sudjleovanje u znanstvenim rapsravama nad poviješću komunističke Europe na ovakvim, vrlo vrijednim znanstvenim konferencijama su ne samo stručna, nego i edukativna vrijednost ovoga skupa.“

12.5.2017_Hope in Future (5)U ime akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu obratio se rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, čestitajući Hrvatskom katoličkom sveučilištu na Konferenciji koja će iznjedriti vrijedan znanstveni doprinos temi iskustava mladih u komunizmu i u tranziciji do današnjih dana.

12.5.2017_Hope in Future (6)Sve okupljene pozdravio je i prof. dr. sc. James McAdams, izrazivši svoje zadovoljstvo brojem okupljenih rektora, prorektora i članova akademskih zajednica prisutnih sveučilišta.

12.5.2017._Hope in Future 8

Konferenciju je svojim uvodnim predavanjem  “Hrvatska sveučilišta u post-komunizmu: nedovršena tranzicija” otvorio prof. dr. sc.  Ivo Banac, profesor emeritus Sveučilište Yale iz Sjedinjenih Američkih Država. Uslijedila su dva tematska bloka „Mladi Europljani u teškim vremenima komunizma“ i  „Iskustvo obrazovanja tijekom tranzicije u demokraciju“ nakon kojih su uslijedile diskusije sudionika Konferencije.

Na konferenciji sudjeluje dvadesetak sudionika sa sedam europskih katoličkih sveučilišta. Svoja predavanja održali su rektori, prorektori i nastavnici s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta (Ukrajina), Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter (Mađarska), Katoličkog sveučilišta u Ružomberoku (Slovačka), Katoličkog sveučilišta Ivan Pavao II (Poljska), Pedagoškog sveučilišta “Sulkhan-Saba Orbeliani” (Gruzija), Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Hrvatska), Sveučilišta u Zadru (Hrvatska) i Sveučilišta Notre Dame (Indiana, Sjedinjene Američke Države).

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište