Nakon nultoga (2018.) i prvoga broja (2019.), ovih je dana iz tiska izašao drugi broj Kompasa, studentskoga lista Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Tema s naslovnice posvećena je studentskoj razmjeni u okviru projekta Erasmus+, odgovarajući na pitanja zašto je to prilika koja se ne propušta, te zašto je ona puno više od putovanja i provoda. Osim bitnih informacija o Erasmusu, list donosi i svjedočanstva kolega koji su iskusili dobrobiti studentske razmjene, kao i iskustva onih koji su u okviru Erasmusa iskoristili mogućnosti kratkotrajnoga boravka u inozemstvu sudjelujući u različitim projektima za mlade.

U središnjem intervjuu progovara generalni tajnik Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta prof. dr. sc. François Mabille, ističući kako „katolički intelektualac mora biti uključen u društvo u kojem živi”. Novinari Kompasa popratili su i razna događanja na Sveučilištu i izvan njega, pa i u Bruxellesu, stavljajući najveći naglasak na aktivnosti koje su inicirali, organizirali ili su u njima odigrali bitnu ulogu sami studenti.

Uz aktualne teme i izvještaje novi se broj bavi i poticanjem zdravih prehrambenih navika, a analiziraju se i prednosti te nedostatci života u studentskome domu ili stanu. Rubrika Kultura predstavlja dvojicu sve poznatijih glazbenika s HKS-a, od kojih je jedan autor himne nadolazećega Susreta hrvatske katoličke mladeži. Sportska, pak, rubrika donosi tri intervjua sa studentima HKS-a uspješnima u borilačkim sportovima. Modna se rubrika „bori“ s grijesima „brze mode“, a i ovaj Kompas donosi jezične, kulinarske i „uradi sam“ savjete te predstavlja jednu novost: enigmatski kutak s osmosmjerkom koja testira poznavanje HKS-a. Upoznavanju samoga sebe u ovo korizmeno  vrijeme zasigurno će pridonijeti i tekst studentskoga kapelana vlč. Odilona Singboa naslovljen „Ustani!“. A to je tek djelić bogatoga sadržaja.

 

****
Hrvatsko katoličko sveučilište