Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zajedno s prorektorom za organizaciju i poslovanje  prof. dr. sc. Gordanom Črpićem i doc. dr. sc. Tadom Jurićem s Odjela za povijest predstavio je u nedjelju 13. siječnja 2019. u Hrvatskoj katoličkoj misiji Nürnberg  Hrvatsko katoličko sveučilište nakon čega je uslijedilo predavanje “Suvremeno iseljavanje Hrvata u Njemačku”. Nakon predavanja održana je rasprava i druženje s našim iseljenicima i domaćinom skupa don Stjepanom Matijevićem. Tom prilikom naši su iseljenici iskazali zanimanje da im djeca studiraju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U ponedjeljak 14. siječnja rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić i rektorica Katoličkog sveučilišta Ingolstadt-Eichstätt prof. dr.  Gabriela Gien potpisali su Sporazum o suradnji i Sporazum o suradnji u Erasmus+ programu mobilnosti.

Sporazum o suradnji između sveučilišta omogućit će proučavanje i istraživanje migracija s naglaskom na iseljavanje Hrvata u Njemačku, međusobnu razmjenu i edukaciju zaposlenika, sudjelovanje i umrežavanje studenata katoličkih sveučilišta i poticanje njihovog angažmana u društvu u okviru programa “Studium PRO”. U okviru Sporazuma o mobilnosti Erasmus+ programa dogovorena je suradnja za razmjenu studenata.

Potpisivanju sporazuma nazočili su prorektor Črpić i docent Jurić zajedno sa

zamjenikom rektorice Sveučilišta prof. dr. Klausom Stüweom.

Trećeg dana posjeta Njemačkoj rektor Tanjić, prorektor Črpić i docent Jurić održali su niz sastanaka. Tako su se susreli s dekanom Fakulteta za društveno-humanističke znanosti prof. dr. sc. Joost van Loonom, dekanom Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Rainerom Wenrichom te s voditeljicom Centra za migracije dr. sc. Juliom Devlin. Tijekom sastanaka domaćin na Katoličkom sveučilištu Ingolstadt-Eichstätt upoznali su s rastom i razvojem te budućim planovima Hrvatskog katoličkog sveučilišta uz nadu da će se ugovorene suradnje uskoro i ostvariti. Rektor Tanjić susreo se i s biskupom Eichstätta mons. Gregorom Mariom Hankeom.

Posljednjeg dana svog boravka u Njemačkoj delegacija HKS-a posjetila je Hrvatsku katoličku misiju Rosenheim.

 

 

****