Riječ voditeljice Centra

Duboko smo svjesni štete koja je nanesena najugroženijima, djeci i ranjivim osobama, različitim oblicima nasilja. Njihovi životi su trajno obilježeni, bilo da se zlostavljanje dogodilo u nedavnoj ili u dalekoj prošlosti. Njihova bol i patnja, borba i nada su  nas nadahnuli da poduzmemo konkretne korake u sprječavanju svih oblika nasilja. Centar  će putem svoje infrastrukture i sadržaja pružiti znanje i vještine koji su potrebne za promicanje i očuvanje dobrobiti svih ranjivih osoba, djece, mladih i odraslih. Naša primarna djelatnost je putem različitih oblika edukacija omogućiti studentima, odgajateljima, svećenicima, redovnicama i redovnicima, kandidatima i kandidaticama za duhovna zvanja i djelatnicima u crkvenim ustanovama podizanje svijesti i povećanje osjetljivosti na prepoznavanje nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja te kako postupati kada se nasilje dogodi.

 

Vincent van Gogh: The Good Samaritan after Eugène Delacroix                           Izvor: art-vangogh.com

U  Milosrdnom Samarijancu iz Lukinog evanđelja, koji je naš zaštitnik, prepoznajemo što trebamo činiti:

VIDJETI – znakove različitih oblika nasilja i situacije koje mogu dovesti do zlostavljanja. Omogućiti pristup znanjima i vještinama koje će biti primjenjive u svakodnevnom radu s ciljem zaštite i poštivanja dostojanstva osoba.

SUOSJEĆATI – prepoznati u svakome kome je potrebna pomoć svojeg bližnjega. Razviti  svijest kako je zaštita ranjivih osobna odgovornost svih nas, a posebno institucija kojima su oni povjereni.

PRISTUPITI –  saslušati, pomoći, prijaviti. Stvoriti i održavati sigurno okruženje koje sprečavaju zlostavljanje i razvijaju poštovanje.

 

 

 

 

Preventivni programi koji su usmjereni na odrasle imaju za cilj senzibilizirati najveći broj ljudi za tu temu, usredotočeni su na  širenje prevencije zlostavljanja na individualnoj i obiteljskoj razini do društvene. To znači da pripadnici određenih skupina društva, ali i šira javnost u cjelini potiče se i jača na rad protiv različitih oblika nasilja. Ciljanje rizičnih skupina može osigurati optimalan učinkovitost preventivnih napora (na primjer, kada učitelji ne znaju prijaviti sumnju prolaze edukaciju o ovom određenom aspektu).

Nakon održanih predavanja i radionica za vjeroučitelje, bogoslove, svećenike i redovnike uvidjeli smo kako postoji potreba za ovakvom vrstom edukacija. Velik poticaj nam je bila i Druga europska konferencija na temu Formacija i prevencija – Moć kao služenje koja je održana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu nakon koje kreću intenzivnije pripreme za pokretanje Centra.

Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba nastao je zahvaljujući suradnji Centra za zaštitu djece Rim, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i zaklade Kindermissionswerk „Die Sternsinger“, Aachen.

Osnivač i partneri Centra

Osnivač Centra: 

Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb, Hrvatska

Partneri Centra:

Centar za zaštitu djece, Gregoriana, Rim, Italia

Dječja dobrotvorna organizacija, Aachen, Njemačka

 

Kontakt

Telefon: +385 (0)1 370 66 67
Fax: +385 (0)1 370 66 01
E-mail: centarzadobrobit@unicath.hr