VAŽNI DATUMI

15. 5. 2023.

početak prijave izlaganja

22. 10. 2023.

završetak prijave izlaganja

25. 10. 2023.

obavijest o prihvaćanju izlaganja

24. 11. 2023.

program skupa

1. 1. 2024.

početak prijava radova za zbornik

12. 4. 2024.

završetak prijava radova za zbornik

Poziv

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji i suradnici,

velika mi je čast i osobito zadovoljstvo najaviti 4. međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod nazivom Promjenjive životne okolnosti – prilika za rast pojedinca i zajednice, koji će se održati od 7. do 9. prosinca 2023. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Glavna tema skupa proizašla je iz prepoznavanja velikih globalnih te lokalnih promjena kao što su pandemija, rad na daljinu, rat, migracije, demografske promjene, ekonomske poteškoće i nejednakosti, promjene klime i zagađenja, nasilje, terorizam, digitalizacija – kao glavnog izazova današnjice i jednog od značajnih uzroka anksioznosti suvremenog čovjeka. Četvrti znanstveno-stručni skup prilika je da podijelimo znanstvena i stručna znanja o tome kako psihologija i psiholozi kao znanstvenici i stručnjaci mogu na učinkovit način pomoći pojedincima i zajednici nositi se s promjenama koje su zahvatile velik broj područja života svakog pojedinca. Uz pronalaženje najučinkovitijih strategija prilagodbe svijetu koji se neprestano uvelike mijenja, tendencija je promijeniti perspektivu i prikazati velike promjene, ne samo kao problem, već i kao poticaj, priliku za rast i razvoj kako pojedinca tako i zajednice u pozitivnom smjeru. Zanima nas kako se pojedinci i zajednice suočavaju i prilagođavaju društvenim promjenama i krizama te kakva su njihova iskustva i odgovori na navedene globalne i društvene promjene. Istražit ćemo rizične i zaštitne čimbenike za prilagodbu pojedinca novim nestabilnim okolnostima i uvjetima života, a posebno ćemo se osvrnuti na prilagodbu ranjivih skupina aktualnim promjenama. Također, zanima nas biološki odgovor i općenito tjelesno zdravlje u promjenjivim životnim okolnostima. Bavit ćemo se razvojem bolesti, psihopatologije te radom na prevenciji negativnih ishoda nestabilnih životnih okolnosti, ali želimo prikazati i istražiti kako stresni događaji mogu biti prilika za osobni rast i razvoj. Osvrnut ćemo se na prilagodbu pojedinca i zajednice na promjene u obrazovanju i u svijetu rada, kao i na prilagodbu obiteljske dinamike te općenito obiteljski kontekst u novim okolnostima. Ističemo važnost interdisciplinarnog pristupa psihološkom zdravlju i dobrobiti pri suočavanju s nenormativnim životnim događajima u različitim životnim razdobljima, posebno u području savjetodavnog i psihoterapijskog rada. Prikazi i percepcija globalnih i lokalnih promjena, novih uvjeta života u medijima te sve ostale povezane teme isto tako su predmet našeg interesa.

S navedenim se temama u svom svakodnevnom stručnom i znanstvenom radu, osim psihologa, susreću i stručnjaci srodnih i drugih struka, primjerice psihijatri, pedijatri, neurolozi, onkolozi, neurokirurzi, radni terapeuti, logopedi, socijalni radnici, medicinske sestre, socijalni pedagozi, rehabilitatori, ali i novinari te drugi komunikacijski stručnjaci.

Stoga vas pozivamo da prijavite svoje sudjelovanje na našem četvrtom znanstveno-stručnom skupu, čak i ako imate neku drugu zanimljivu temu, neovisno o glavnim temama našeg skupa.

Vaše sudjelovanje može biti aktivno kroz tematske simpozije, usmena ili poster izlaganja, okrugle stolove, radionice ili neke druge oblike rada. Ako samo želite čuti nove znanstvene i stručne spoznaje iz područja psihologije i srodnih znanosti, pozivamo vas da dođete na naše Sveučilište poslušati sve teme koje vas zanimaju. Tijekom dosadašnja tri skupa pokazalo se da su naši skupovi mjesto na kojem možemo razmijeniti saznanja te doprinijeti daljnjem razvoju interdisciplinarne suradnje, ali i mjesto ugodnog druženja tijekom pauza za kavu, domjenka dobrodošlice i svečane večere. Želimo da na skupu sudjeluje što veći broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva te da naše Sveučilište opet bude prostor međuljudskog povezivanja, razmjene iskustava, primjera dobre prakse te novih znanstvenih i stručnih spoznaja.

Posebno pozivamo studentice i studente s našeg, ali i drugih sveučilišta iz zemlje i inozemstva, da nam se aktivno priključe u organiziranju studentske sekcije u kojoj će prikazati svoj stručni i/ili znanstveni rad koji su sami proveli tijekom studija ili pod mentorstvom svojih nastavnika.

U ime Programskog i Organizacijskog odbora 4. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa pozivam vas da dođete u Zagreb i na Hrvatsko katoličko sveučilište. Za one koji su već ranije bili na našim skupovima, ne moram posebno isticati predivno adventsko raspoloženje u Zagrebu, koje možete doživjeti ako postanete dio naše znanstvene i stručne zajednice, barem na kratko vrijeme tijekom trajanja našeg skupa.

Očekujemo vas u Zagrebu 7., 8. i 9. prosinca 2023. godine i veselimo se vašem dolasku.

Predsjednica Programskog odbora skupa
izv. prof. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk

Hrvatsko katoličko sveučilište