Projekti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Ispitivanje percepcije i mjerenje zvučnog okoliša (soundscape) u potresom pogođenim urbanim sredinama (In-SPES – Investigation and measurement of Soundscape Perception in Earthquake-affected urban Spaces)

Projektom se želi ispitati odnos individualnih karakteristika ljudi, njihovog iskustva proživljenih potresa i doživljaja zvučnog okoliša (soundscape-a) u urbanim sredinama u kojima ljudi žive. Tijekom projektnog razdoblja uspostavit će se metodologija mjerenja fizikalnih karakteristika zvuka i vibracija te metodologija ispitivanja doživljaja zvuka i vibracija. Zvuk i vibracije mjerit će se mrežom senzora postavljenih na stambene objekte. Senzori se sastoje od mikrofona i akcelerometra koji bilježe mehaničke valove koji se prenose zrakom i građevinskim strukturama. Digitalni signali bilježe se na ugradbeno računalo i bežičnim putem šalju na pohranu u oblaku. Karakteristike snimljenih podataka analiziraju se modelima strojnog učenja na uspostavljenoj serverskoj infrastrukturi. Ispitivanje percepcije vršit će se online upitnikom te višekratno upitnikom u mobilnoj aplikaciji s obzirom na lokaciju ispitanika i trenutne karakteristike zvučnog okoliša. Uspostavom metodologije i analizom rezultata, ovaj projekt doprinijet će boljem razumijevanju zvučnog okoliša i njegovog doživljaja u potresom pogođenim urbanim sredinama.

Osnovni podaci:

Naziv projekta: In-SPE(S): Ispitivanje percepcije i mjerenje zvučnog okoliša (soundscape) u potresom pogođenim urbanim sredinama

Naziv poziva: Natječaj za realizaciju višegodišnjih i jednogodišnjih znanstvenih projekata Hrvatskog katoličkog sveučilišta od 2022. do 2024. godine

Voditelj projekta: doc. dr. sc. Karlo Filipan
Iznos potpore: 150.000,00 kn
Početak izvedbe projekta: 01. ožujka 2022. godine
Kraj izvedbe projekta: 31. prosinca 2024. godine
Izvor financiranja: Hrvatsko katoličko sveučilište

Ciljevi projekta:

  1. Uspostaviti infrastrukturu za mjerenje zvuka i vibracija u potresom pogođenim urbanim sredinama
  2. Uspostaviti metodologiju ispitivanja doživljaja zvuka i vibracija u potresom pogođenim urbanim sredinama
  3. Ispitati povezanost individualnih psiholoških karakteristika i doživljaja proživljenih potresa s trenutnim doživljajem zvuka i vibracija
Služba za strateško planiranje, razvoj i projekte

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža potporu nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662
e-mail: uredzaprojekte@unicath.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište