Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održani su paneli interkulturne komunikacije.  U srijedu 7. prosinca 2022. sudjelovao je doc. dr. sc.  Odilon-Gbènoukpo Singbo, a 25. siječnja 2023.  Thiago Braz de Almeida, Eduardo Pinheiro i Sara da Silva Pinheiro u ime M18, neprofitne organizacije sa sjedištem u Kutini.

Interkulturni susreti su održani u sklopu predmeta “Etika interkulturne komunikacije” koji predaje prof. Jasna Ćurković Nimac na studiju komunikologije, smjer  Interkulturne komunikacije i novinarstva. Doc. dr. sc. Odilong Singbo predstavio je svoj život i prilagodbu u Hrvatskoj, opisujući pritom razlike i sličnosti između kulture Hrvatske i Benina. Ujedno je dao i uvid u probleme s kojima se suočava afrički kontinent, poput učestale stereotipizacije Afrike, ekonomske ovisnosti i sl. Braz de Almeida, Pinheiro i da Silva Pinheiro su studentima predstavili rad organizacije koja kroz umjetnost plesa i glazbe mijenja tuđe živote te pruža podršku i potporu svim članovima od djece do osoba starije životne dobi. Osim predstavljanja svojih iskustava i aktivnosti, izlagači su se dotakli i razlika između Hrvatske, Benina i Brazila, uspoređujući različite kulture, ali i njihove sličnosti, te pokušali ukazati na metode upravljanja kulturnim razlikama.

„Doc. dr. sc. Odilon Singbo predstavio nam je kulturu Benina i prikazao nam koliko svoje blagodati često uzimamo zdravo za gotovo. Mislim da nitko od nas nije očekivao ono što je predavač podijelio s nama, posebice glede odrastanja i odgoja. Posebno mi se svidio opis proslave Božića u Beninu. Makar slavimo isti blagdan, pristup samoj proslavi i poimanju proslave nam je sasvim drugačiji i mislim da je važno primijetiti i ovakve razlike. Uočiti obrasce sreće i veselja jedni kod drugih“, poručila je studentica Vanesa Lukačin.

Tokom panela, studenti su osvijestili bitne i najdominantnije razlike između kultura (npr. različita neverbalna komunikacija, različita upotreba vremena, različiti pristupi odgoju i obrazovanju i sl.), te su razgovarali o procesima prilagodbe i integracije u hrvatsko društvo. Studenti su također dobili uvid u brojne predrasude koje ljudi često imaju s obzirom na strance i s kakvim se poteškoćama stranci u Hrvatskoj najčešće susreću u novom okruženju.

“Susret osim što je bio izrazito zanimljiv, bio je vrlo opušten i ugodan. Kroz manje od sat vremena predstavnici skupine M18 uspjeli su nam prikazati ideju koja stoji iza njihovog projekta, a s nama su podijelili interkulturalne barijere koje su doživjeli po dolasku u Hrvatsku. Posebno bih istaknuo kako su uspjeli promijeniti perspektivu kojom vrednujemo određene aspekte života u našoj zemlji. Iako govorim u svoje ime, mislim da smo iz te predavaonice svi izašli zadovoljni, a ujedno i počašćeni što smo upravo njih imali prilike ugostiti”, izjavio je student Filip Dešman.

Tekst: Vanesa Lukačin

Hrvatsko katoličko sveučilište