U subotu, 18. siječnja 2020. godine u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” s početkom u 11 sati održan je znanstveno-stručni skup „Savez između čovječanstva i okoliša“ u sklopu projekta CRO Laudato si. 

Skup je otvorio doc. dr. sc. Zoran Turza koji je pozdravio sve prisutne te ih uveo u aktivnosti projekta „CRO Laudato si“ koji je započeo u prosincu 2019. godine, a samim time i u tematiku skupa. U ime rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića uzvanicima se obratio prorektor za znanost prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić osvrnuvši se na ekološke probleme s kojima smo suočeni. Prvi dio skupa sastojao se od šest izlaganja, a sam program je moderirala dr. sc. Miriam Mary Brgles.

„Briga za dom prema Knjizi Postanka“ tema je koju je prikazao dr. sc. Đurica Pardon, a o socijalnom nauku Crkve i enciklici Laudato si govorila je doc. dr. sc Dubravka Petrović Štefanac. Nadalje, kako je tlo povezano s opstankom civilizacije obradio je prof. dr. sc. Ivica Kisić. Problematiku štednje vode prisutnima je približio prof. dr. sc. Dinko Puntarić uspoređivajući različite dijelove svijeta s obzirom na dostupnost, odnosno nedostupnost pitke vode. Predzadnja tema vezana je uz štednju energije o kojoj je govorio dr. sc. Julije Domac prikazavši primjere dobre prakse toga u Hrvatskoj.

Na samom kraju, prof. dr. sc. Valerije Vrček bavio se temom utjecaja plastike na bioraznolikost i globalno zagrijavanje. Po završetku izlaganja, otvorena je rasprava u kojoj je publika bila slobodna postavljati pitanja izlagačima. Glavna misao koja je ovim skupom upućena svima, a ujedno predstavlja i zaključak izloženog, glasi: „Svijest o ozbiljnosti današnje kulture i ekološke krize mora prerasti u stvaranju novih navika“ (LS, 209). 

Program