Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, proglasio je u petak 6. studenoga 2015. godine, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, kao prvi znanstveni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica:

  • Istraživačka jedinica: Istraživanje u znanosti o podatcima – voditelj prof. dr. sc. Sven Lončarić.
  • Istraživačka jedinica: Istraživanje naprednih kooperativnih sustava (ACROSS) – voditelj prof. dr. sc. Ivan Petrović.

štefančić

 Svrha je rada znanstvenih centara izvrsnosti unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njeno uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima.

Voditelji istraživačkih jedinica svake će se godine izmjenjivati na mjestu voditelja Centra.
Voditelj Centra u prvoj godini je prof. dr. sc. Sven Lončarić.

Hrvatsko katoličko sveučilište, uz Fakultet elektrotehnike i računarstva,Prirodoslovno-matematički fakultet i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,  Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Spitu, Centar za napredno računanje i modeliranje te Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Elektrotehnički fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, partnerska je institucija u sklopu Istraživačke jedinice: Istraživanje u znanosti o podatcima. 

Misija ove istraživačke jedinice jest postati vodeći istraživački centar u regiji za istraživanje i primjene znanosti o podacima za poboljšanje kvalitete života i poticanje ekonomskog rasta u Hrvatskoj. U tu svrhu gradit će se partnerstvo s akademskim, državnim i poslovnim partnerima u području ekspertiza tima istraživačke jedinice, kao što su strojno učenje, dubinska analiza podataka, kompleksne mreže i socijalne mreže, bioinformatika, obrada prirodnoga jezika, analiza teksta, poslovna analitika, infrastruktura za napredno računanje, obrada signala, slika i videa te financijske primjene.

Istraživačka jedinica za znanost o podatcima okuplja 49 znanstvenika iz devet suradnih institucija koji se bave teorijom i primjenama ovog važnog područja.

Na ovom projektu uz prorektora za znanost  Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Hrvoja Štefančića surađivat će doc. dr. sc. Mihaela Vranić i doc. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište