Fotografija: The Guardian  Interim Archives/Archive Photos

Fotografija: The Guardian Interim Archives/Archive Photos

U četvrtak 20. studenog 2014. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je znanstveni skup Zdravstvo i socijalna zbivanja u Prvom svjetskom ratu čiji je organizator Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Prisutne je pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučiilišta izraživši zadovoljstvo da i naše Sveučilište obilježava znanstvenim skupom stogodišnjicu Velikog rata, a prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič istakla je važnost interdisicplinarnosti skupa koji je okupio znanstvenike različitih usmjerenja: medicine, kemije i povijesti. 

Hrvatsko katoličko sveučilište priključuje se ovim znanstvenim skupom proslavi stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Tragedija je to koja je odnijela živote gotovo 10 milijuna ljudi, koja je dovela do upotrebe strašnog oružja, ostavila traga na svakoj obitelji i utjecala na sudbinu brojnih zemalja i naroda među kojima na Hrvatsku i njezine stanovnike. U povijesni kontekst svojim predavanjem uvest će nas doc. dr. sc. Ivan Bulić (HKS), a o medicini, zdravstvu i socijalnim zbivanjima u Prvom svjetskom ratu kroz svoja izlaganja vodit će nas prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar (HAZU), prof. dr. sc. Željko Dugac (HAZU) i doktorant Boris Kukić, prim. dr. sc. Rajko Fureš (Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku i izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek (HKS/Klinička bolnica Sveti Duh).

 

Knjižica sažetaka

 

Hrvatsko katoličko sveučilište