Nova, šesta akademska godina 2015. / 2016. na Hrvatskome katoličkom sveučilištu započela je u ponedjeljak, 5. listopada 2015. u 10 sati, zajedničkom svetom misom i zazivom Duha Svetoga u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu.  

Misno slavlje  predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, dr. sc. Krunoslavom Novakom, vlč. Kristijanom Kuharom i fra Martinom Jakovićem, domaćim župnikom.                  

Liturgijsko pjevanje animirao je pjevački zbor HKS-a.

Ovome misnom slavlju prisustvovalo je više od 400 studenata, profesora i djelatnika, a u svome uvodu biskup Šaško, koji je prenio pozdrave Velikog kancelara zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, je  istaknuo: „Naše Sveučilište i život u ovoj godini povjeravamo Gospodinu da nas vodi svojim duhom iz dana u dan, iz susreta u susret, iz zadaće u zadaću. Sedmolika snaga Duha Svetoga rađa plodovima ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, blagosti, dobrote, vjernosti, krotkosti, uzdržljivosti, čistoće. Drago mi je da je Sveučilište brojem članova preraslo mogućnosti prostora Sveučilišne kapelice. Rođeno je podno zagrebačke četvrti koja se zove Sveti duh i osjećamo da je tim duhom praćeno.“

U svojoj propovijedi biskup Šaško tumačio je današnje Evanđelja i prispodobu o dobrom Samarijancu, rekavši: „Započinjući akademsku godinu na našem Sveučilištu u svjetlu današnjeg Evanđelja, s pravom se svaki naš studij može naći pred istim pitanjem:  tko je moj bližnji?“ Biskup Šaško je objasnio da će svatko u svom odgovoru iskazati svoje viđenje s povijesnog, sociološkog, psihološkog i komunikološkog stajališta. Svoje razlaganje tih stajališta završio je mišlju: „kao kršćani pozvani smo pomoći, pa makar nas ta pomoć kasnije nezahvalno udarila i odvela na križ.“ Kao uzor naveo je blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji, prema riječima biskupa Šaška, „bdije nad našim Sveučilištem i uvijek upozorava na to da kao kršćani ne smijemo zaobići nikoga u potrebi, posebno ne neprijatelje“.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor Tanjić je zahvalio biskupu Šašku na predvođenju misnoga slavlja kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji prvog akademskog dana. Posebnu dobrodošlicu je poželio studentima prvih godina. Pozvao ih je da svojim talentima i darovima izgrađuju našu sveučilišnu zajednicu za dobro Crkve i hrvatske Domovine. Osim učenja rektor Tanjić je pozvao studente da iskoriste svoje studentske dane za sklapanje prijateljstava, stvaranje uspomena i da sve teške trenutke što lakše prebrode te im je na srce stavio tri savjeta važna za raspoloženja duha:  strpljivost, otvorenost i povjerenje.

Ovo misno slavlje bilo je uvod u proslavu desete obljetnice Hrvatskog katoličkog sveučilišta koju će se obilježiti u lipnju 2016. godine.

Nakon svete mise studenti su na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prisustvovali zajedničkom fotografiranju, predstavljanju aktivnosti svojih Odjela i  upoznavanju svojih profesora i mentora te prostora Sveučilišta.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište