U srijedu, 9. prosinca 2020. u organizaciji Laboratorija za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu Digit-HeaL Hrvatskog katoličkog sveučilišta započeo je  međunarodni znanstveni skup Digital health: ethical, legal and social perspective for a sustainable future. Ovaj se međunarodni znanstveni skup organizira uz potporu Hrvatske zaklade za znanost, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Međunarodni znanstveni skup, koji se odvija na ZOOM platformi, otvorio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji se obratio sudionicima riječima:

Radosni smo što je doista impresivan broj sudionika iz cijelog svijeta prisutan na ovoj virtualnoj konferenciji i izuzetno smo ponosni što neki od naših znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta aktivno sudjeluju na ovom međunarodnom skupu. Ovo je prva konferencija organizirana u ovom dijelu svijeta koja se fokusira na kritičku analizu etičkih, pravnih i socijalnih aspekata digitalnog zdravlja. Digitalno zdravlje sve je veći fenomen s potencijalom za rješavanje postojećih problema s kojima se zdravstveni sustav svakodnevno susreće, ali također može povećati postojeće probleme bez da ih se pravilno riješi. Da bismo koristili stvarni potencijal digitalnih tehnologija u zdravstvu, moramo razmišljati o etičkim, pravnim i socijalnim izazovima, pokušavajući integrirati etičku dimenziju u samu srž razvoja takvih tehnologija. Katolička sveučilišta diljem svijeta prepoznata su po pravodobnoj integraciji etičke dimenzije i moralnih vrijednosti kao odgovora na izazove znanstvenog i tehničkog svijeta s kojima se suočava današnji čovjek. Hrvatsko katoličko sveučilište pridružuje se ostalim katoličkim sveučilištima u pravodobnom istražavanju budućih izazova koje nam donose nove tehnologije kao što su AI, big data  i ostalo.

Zahvalivši doc. dr. sc. Anti Čartolovnom i njegovom timu na organizaciji ovog doista važnog i aktualnog međunarodnog znanstvenog skupa, Rektor je u svojoj zaključnoj riječi predavačima i sudionicima poželio uspjeh i istaknuo: Nadam se da će ovaj znanstveni skup dovesti do odgovornijeg razvoja i upotrebe novih tehnologija u najdelikatnijoj domeni ljudskog života danas – zdravlju.

Međunarodni znanstveni skup Digital health: ethical, legal and social perspective for a sustainable future odvija se i sutra u četvrtak, 10. prosinca 2020.

Na ovom znanstvenom skupu sudjeluju četiri glavna govornika:

  • dr. sc. Tamar Sharon sa Sveučilišta Radboud iz Nizozemske,
  • dr. sc. Robin L. Pierce sa Sveučilišta Tilburg iz Nizozemske,
  • dr. sc. Nina Hallowell sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji,
  • sc. Marcello Ienca, znanstveni savjetnik pri Laboratoriju za pitanja etike i javnih politika u zdravstvu pri Sveučilištu ETH Zürich u Švicarskoj.

Profesorica Sharon je dobitnica prestižne nagrade ERC Starting grant za istraživanje digitalne dobrobiti. Uža specijalnost profesorice Pierce su pravni i etički aspekti novih tehnologija u zdravstvu, osobito umjetne inteligencije. Profesorica Hallowell je istaknuta znanstvenica u primjeni empirijskih metoda u istraživanjima etičke problematike velikih podataka u zdravstvenoj skrbi. Znanstveni interes doktora Ienca su etički i pravni problemi novih tehnologija poput neurotehnologija, umjetne inteligencije i velikih podataka.

Tijekom znanstvenog skupa održat će se 11 izlaganja, a izlagači dolaze iz Hrvatske, Italije, Kolumbije, Nizozemske, Rumunjske, Njemačke i Indije. Uz navedene zemlje na skupu sudjeluju i slušači iz Konga, Malte, Ukrajine, Hrvatske, Turske, Grčke, Češke, Bangladeša, Italije, Meksika, Slovenije, Kanade, Poljske, Slovačke, Švicarske i Velike Britanije.

Sve informacije dostupne su i na poveznici https://www.unicath.hr/digitalhealth2020

O znanstvenom skupu izjavu je dao i voditelj Laboratorija i glavni organizator međunarodnog skupa doc. dr. sc. Anto Čartolovni.