Nova, deveta akademska godina 2018. / 2019. na Hrvatskome katoličkom sveučilištu započela je u ponedjeljak 1. listopada 2018. svetom misom i zazivom Duha Svetoga u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Misno slavlje  predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s rektorom HKS-a prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, sveučilišnim kapelanom Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. Odilonom Singbom, dr. sc. Vladom Mikšićem i  fra Rokom Bedalovom župnikom crkve sv. Antuna Padovanskog. 

Misno slavlje svojim je pjevanjem animirao je pjevački zbor studenata HKS-a.

Misnom slavlju prisustvovao je veliki broj studenata, profesora i djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U svojoj uvodnoj riječi u misno slavlje mons. Šaško prenio je pozdrave i molitvenu blizinu Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića te je napomenuo „kako ovu devetu akademsku godinu započinjemo na spomendan svete Terezije od Djeteta Isusa, te neobične naučiteljice Crkve koja nas uči malenosti u svijetu koji se iznimno trudi vrjednovati samo veličinu. Terezija je jedna od onih „malenih” iz Evanđelja koji dopuštaju da ih Bog uvede u dubinu svoga otajstva. I mi ga molimo za taj dar, zazivajući ljepotu, radost i snagu Duha.“

„Ne vidjeti darovanost i ljubav; ne oslanjati se na Boga koji je početak i završetak životnoga puta znači ući u prostor samorazaranja, nipošto ostvarivanja; otkloniti nebo iz zemaljskoga življenja. Nema veće tuge; nema veće nesreće, nego zatvoriti prostor onostranosti. Ne trebamo se čuditi što izbija nasilje, nezadovoljstvo, netrpeljivost, prijevare… U korijenu svih tih zala nalazi se nedostatak prihvaćanja neba. Svakom se sveučilišnom predmetu i svakoj znanstvenoj disciplini može pristupiti na različite načine; i svaki se znanstveni doseg može koristiti i usmjeravati s različitom svrhom. Hrvatsko katoličko sveučilište u toj raznolikosti nudi pristup koji ista usvojena znanja smješta u široku perspektivu Kristove Radosne vijesti, pokazujući na koji je način vjera oblikovala život koji nije skučen pogledom na prolaznost i gleda raširene obzore do neizmjernosti, do vječnosti.“– rekao je mons. Šaško u svojoj propovijedi.

Biskup je  istaknuo kako susresti se sa svetom Malom Terezijom znači ponovno doživjeti jednostavno i radosno kršćanstvo; pomalo zaigrano; neki će reći odviše naivno, ali vjerodostojno, s okusom neba.

Svoju propovijed biskup Šaško zaključio je molitvom svetoj Tereziji i riječima: „Drago mi je da je početak akademske godine zatitrala misao, glas i slavlje u ozračju malenosti, jer sve što je u Crkvi i u našemu životu istinski vrijedno i veliko započinje poniznošću i opstaje snagom malenosti. Kada osjećamo nesigurnost, udaljavanja, nezadovoljstvo, sigurno smo zakoračili u zavodljivost ljudske veličine. To je znak da se trebamo vratiti na izvor malenosti.“

Na završetku misnog slavlja prisutnima se obratio Rektor Sveučilišta prof. dr. sc.  Željko Tanjić i zahvalio mons. Ivanu Šašku na predvođenju euharistijskog slavlja:

„Zahvaljujem biskupu Ivanu što je u ime našeg Velikog kancelara zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića ovdje s nama i što je došao blagosloviti početak devete akademske godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Zahvaljujem i župniku sv. Antuna Padovanskom fra Roku na gostoprimstvu. Lijepo je akademsku godinu započeti u ovoj crkvi u kojoj se osjećamo kao u svom domu. Neka nas u novoj akademskoj godini prati zagovor Male Terezije, svetog Antuna Padovanskog i našeg nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca.“– istaknuo je rektor Tanjić.

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred crkve Svetog Antuna Padovanskog prisutni su se uputili u Veliku dvoranu na Kampusu Sveučilišta. Do posljednjeg mjesta su je ispunili studenti prve, druge i treće godine sveučilišnih preddiplomskih studija Povijest, Psihologija, Sociologija, Komunikologija i Sestrinstvo. Nakon državne himne svim prisutnima obratila se izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu koja je predstavila osnovne informacije potrebne studentima prve godine preddiplomskih sveučilišnih studija na HKS-u.  „Sveučilište je za sve nas mjesto gdje svi možemo rasti i zato nam je stalo do traženja problema kao i do pronalaženja modela po kojemu će obrazovanje i odgoj biti u skladu s misijom katoličkih sveučilišta. Od vas se očekuju tri stvari, prvi je da učite na studiju koji ste sami odabrali, druga je da se predate izabranom studiju i treće da učite biti studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Naše Sveučilište ističu dvije vrline: otvorenost i svjedočenje.“ – rekla je u svome obraćanju Prorektorica Sabotič.

U svome obraćanju student Odjela za psihologiju Ante Ivišić, predsjednik Studentskog zbora, budućim studentima ukazao je na važnost Studentskog zbora tijekom studija te novim studentima poručio: „Zasigurno s nestrpljenjem iščekujete početak jednog novog životnog perioda. To je period u kojem počinjemo razmišljati šire i ujedno se suočavamo s najdubljim pitanjima vlastite egzistencije. Ovo vrijeme, ovih 5 godina studija, vrijeme je naše najbliže priprave za zrelost. Što se tiče toga vjerujem da ste došli na pravo mjesto. Hrvatsko katoličko sveučilište osim samog prenošenja informacija i znanja, nastoji odgojiti mlade ljude koji će oplemenjivati društvo te činiti našu domovinu, a i svijet boljima. Ovdje smo došli biti drukčiji. Ne bojte se te posebnosti. Istina je, ovdje nismo došli moliti nego studirati. Taj studij neka ujedno bude i vaša molitva.“

Sveučilišna kapelanija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu je mlada i uskoro slavi svoju drugu godinu postojanja na čelu sa Sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Singbom. „Dok smo slušali biskupa, došla mi je želja da ovoj devetoj generaciji zaštitnica bude Mala Terezija. Želim vam reći da sam za vas dostupan kad god vam zatreba razgovor, savjet, lijepa riječ. Nalazim se na trećem katu zgrade Sveučilišta u sobi 306A i mogu reći da je to soba osmijeha i suza za koje imam dovoljan broj maramica.“ – istaknuo je sveučilišni kapelan.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zaželio je svima dobrodošlicu i puno uspjeha u devetoj akademskoj godini. U svom je govoru istaknuo:

„Sretan sam i radostan da danas možemo započeti ovu devetu akademsku godinu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Hvala što ste izabrali Hrvatsko katoličko sveučilište za nastavak svojeg školovanja i što ste nam dali svoje povjerenje da vam kroz godine koje slijede pružimo puno toga u području obrazovanja, znanja, prijateljstva. Ovo Sveučilište osnovala je Katolička crkva, Zagrebačka nadbiskupija i želim samo da znate da nam ona jako puno pomaže i sudjeluje u Vašem odgoju i obrazovanju. U tome se i očituje poslanje Crkve i njezina zadaća i na tome se ne treba posebno zahvaljivati, ali dobro je znati i rasti u tom identitetu kako osobno tako i kroz duhovnost. Vjerujem da ćete u svemu tome rasti i da ćete sve to prepoznati.“

Svečani program završen je akademskom himnom Gaudeamus Igitur nakon koje su se svi studenti i studentice prvih godina zajedno sa svojim nastavnicima uputili u glavnu zgradu Kampusa gdje su održani susreti sa sveučilišnim nastavnicima i gdje su predstavljene sve studentske aktivnosti poput pjevačkog zbora, nogometne momčadi, volonterske skupine, ženske odbojkaške ekipe i drugo. Zajedno s preko stotinu studenata mentora studenti prve godine prediplomskih studija obilaskom Kampusa upoznali su prostore Sveučilišta.