Studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljeni u Klubu studenata povijesti “Homo volans” organizirali su u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara manifestaciju “Zapamtite Vukovar” i humanitarnu akciju “Hrvatski studenti za djecu Vukovara”.

14.-18.11.2019. Zapamtite Vukovar – Homo volans

U četvrtak 14. studenoga 2019. Klub studenata povijesti HKS-a “Homo volans” u suradnji sa Slavonskom udrugom studenata i udrugom Spas organizirao je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predavanje izv. prof. dr. sc. Ivice Miškulina koji je dao viđenje vukovarske žrtve iz akademskog kuta gledišta. U ime Rektora prisutne je pozdravila izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, a predavanju je prisustvovao i pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo. Neposredno prije predavanje i sljedećeg dana u petak, 15. studenoga studenti su prikupljali sredstva za djecu iz Osnovne škole Siniše Glavaševića iz Vukovara i tako pokazali svoje veliko i dobro srce u čemu su im se pridružili i članovi naše akademske zajednice s HKS-a.

U subotu 16.11. 2019., unatoč vremenskim neprilikama, održala se humanitarna akcija “Hrvatski studenti za djecu Vukovara”. Umjesto planiranog turnira odigrala se prijateljska utakmica između timova HKS-a i Slavonske udruge studenata. Zahvaljujući velikom srcu studenata našeg Sveučilišta i naših prijatelja sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Josipa Jurja Stroßmayera iz Osijeka, kao i donatorima iz Pivovare Osijek sakupljena su financijska sredstva za plaćanje mliječnih obroka za 15-ak djece iz Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru.


U nedjelju 17. 11. u Kinu Forum sveučilišni kapelan don Damir Stojić i  sveučilišni kalepan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. dr. sc. Odilon Singbo slavili su svetu misu u znak sjećanja na branitelje i civile Grada Heroja. Svetom misom označen je završetak manifestacije “Zapamtite Vukovar” koju je inicirao i vodio Klub studenata povijesti HKS-a “Homo volans”.

U svojoj je homiliji don Damir istaknuo da je Vukovar poput jeruzalemskoga hrama za kojega Krist kaže da će biti srušen i ponovno izgrađen. Ponovna izgradnja se može provesti samo utemeljena na ljubavi i praštanju naspram počinjenoj mržnji i zlu. Nakon svete mise svi okupljeni zapalili su svijeće pod bistom Stjepana Radića.

U ponedjeljak na Dan sjećanja žrtve Vukovara članovi Kluba sudjelovali su sa studentima i djelatnicima HKS-a u koloni sjećanja u Vukovaru.