Papa Benedikt XVI.: Katoličko sveučilište je znak nade. Papa Benedikt XVI. za svog posjeta Hrvatskoj govorio je u HNK, 4. lipnja 2011., o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Sveti Otac Benedikt XVI. najavio je 11. veljače 2013. godine odreknuće od službe rimskog biskupa, Petrova nasljednika.

Ovaj čin pape Benedikta XVI., bez presedana u novijoj povijesti Crkve, izazvao je mnoštvo različitih reakcija i promišljanja.
Nas na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prije svega poziva na zahvalnost za Božji dar Crkvi pape Bendikta XVI. koji je svojom osobnošću, svojim načinom vršenja papinske službe kao i ovim činom odreknuća pokazao svima nama put svjedočenja vjere, nade i ljubavi u poniznosti i odlučnosti.

Za vrijeme njegova pontifikata osnovano je naše sveučilište koje je on tijekom apostolskog pohoda Hrvatskoj u Hrvatskom narodnom kazalištu 4. lipnja 2011. nazvao «znakom nade». Taj ćemo znak biti ako ostanemo i postanemo istinski tražitelji Boga, svjedoci i tražitelji istine kroz znanstveni i nastavni rad, ali prije svega kroz rast naše osobnosti i zajedništva.
Njegov će nas lik i sve ono čime je obogatio Crkvu i svijet pratiti i dalje, a njegova prisutnost ostat će trajna i kroz njegov lik na rektorskom lancu.

Pozvani smo uvijek, a posebice u ove dane, moliti za Crkvu, za Svetog Oca Benedikta XVI. koji će od 28. veljače Crkvi služiti i dalje svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, za dar Duha Svetoga kardinalima izbornicima, među kojima je i naš Veliki kancelar uzoriti gospodin Josip kardinal Bozanić kao i za novog Papu kojeg će nam Gospodin darovati.

 

Službena Papina objava o odreknuću od službe rimskog biskupa, Petrova nasljednika

 

Razmišljanja naših profesora uz vijest o Papinom odreknuću: 

prof. dr. sc. Željko Tanjić: SAVJEST: PAVAO, STEPINAC, BENEDIKT XVI. 

prof. dr. sc. Željko Tanjić: O PETROVOJ SLUŽBI

prof. dr. sc. Emilio Marin: ODLAZAK VELIKOG PAPE

prof. dr. sc. Ivica Raguž: BENEDIKT XVI., CRKVA I MOĆ 

prof. dr. sc. Ivica Raguž: BENEDIKT XVI. I KRISTOLOŠKO OTRIJEŽNJENJE 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište