U utorak 17. studenoga 2020. sveučilišna zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta prigodnim programom obilježila je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Prigodni program započeo je u podne u Sveučilišnoj kapeli svetom misom za sve poginule branitelje i civilne žrtve Vukovara i Škabrnje koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem.

Prigodni program pripremio je Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Homo volans koji se nastavio se u 13 sati u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” i u izravnom prijenosu je emitiran posredstvom YouTube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nakon Himne Republike Hrvatske molitvu za sve poginule u Vukovaru i Škabrnji predvodio je  sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo.

Jakov Blagojević, student Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i član Udruge Homo Volans predstavio je humanitarnu akciju Hrvatski studenti za djecu Vukovara koja se održava od 16. do 30. studenoga 2020., a čija je namjena prikupiti  novčana sredstva koja će biti donirana Osnovnoj školi Siniše Glavaševića u Vukovaru za plaćanje toplih mliječnih obroka djeci slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Ovo je mali obol koji u suradnji sa studenticama i studentima drugih Sveučilišta radimo za grad Vukovar koji ne želimo da bude ikada zaboravljen i koji je od velikog značaja za povijest naše zemlje. Naše malo nekome je jako puno, zato vas sve potičem da svoj dobrovoljni prilog uplatite na žiro račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta čiji broj možete pronaći na mrežnoj stranici. – istaknuo je student Blagojević.

Predavanje „Vukovarska bitka“ održala je vanjska suradnica Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. U svome predavanju dr. sc. Holjevac Tuković osvrnula se na opsadu Vukovara, sve nedužno stradale civile i branitelje te prezentirala što je sve prethodilo 18. studenoga 1991.

Proglašenu je neovisnost (8. listopad 1991.) Hrvatska morala obraniti u ratu, koji je početkom listopada 1991. ulazio u najžešće razdoblje. U sklopu svoje jesenje operacije, JNA je započela prodorom jakih snaga kroz Srijem i istočnu Slavoniju s namjerom da osvoji gradove Vukovar, Vinkovce, Osijek i Đakovo. U nastavku su planirali napredovati preko Našica i Podravske Slatine i spojiti se sa snagama 5. (banjalučkog) korpusa JNA, koje su preko Okučana napredovale prema sjeveru i imale cilj zauzimanja prostora do Virovitice. Time bi praktički bila zauzeta cijela Slavonija. Vukovar se u borbama tijekom rujna i listopada nametnuo kao strategijsko mjesto na ulazu u slavonski prostor, predstavljao je prvi cilj. Sela oko Vukovara: Negoslavci, Bršadin, Pačetin, Trpinja, Bobota i Borovo Selo, većinski naseljena srpskim stanovništvom, od svibnja su pretvarana u logističke točke lokalnim pobunjenicima i JNA za buduće napade na grad. Organizirani napadi na Vukovar počinju već u srpnju, kad se u pojedinim dijelovima grada naoružani odredi lokalnog srpskog stanovništva sukobljavaju sa snagama hrvatske policije. Borbe se intenziviraju u kasno ljeto kad otpočinje opsada grada. Do konca rujna Vukovar opkoljavaju jake snage JNA, koje smjerom od Šida prema Vukovaru stižu iz Srbije, nadiru sa sjevera iz Baranje ili su već od ranije razmještene u prostoru između Osijeka i Vinkovaca.  Hrvatske snage iz Vinkovaca i Osijeka bile su u rujnu nemoćne spriječiti okruživanje Vukovara. Vukovar je okupiran, no upornom i žilavom višemjesečnom obranom njegovi branitelji spriječili su početni zamah i usporili očekivanu dinamiku napadnih operacija neprijatelja, te omogućili da se u ostalim dijelovima Hrvatske provede mobilizacija i ustroje nove postrojbe, nabavi oružje i ostala sredstva ratne tehnike, kao i da hrvatsko vodstvo intenzivira diplomatske aktivnosti radi međunarodnoga priznanja. Uz to, vezivanjem znatnih neprijateljskih snaga, koje su u bitci za Vukovar dobrim dijelom razbijene i demoralizirane, tako da više nisu bile sposobne za ozbiljnije napredovanje, obrana Vukovara onemogućila je spajanje snaga JNA iz istočne i zapadne Slavonije, koje je u planovima JNA za osvajanje Hrvatske imalo strateško značenje. Istodobno, ubojstva civila I razmjeri razaranja Vukovara razotkrili su svjetskoj javnosti pravu sliku srpske agresije, a branitelji Vukovara pokazali su da je moguće uspješno se boriti i protiv toliko nadmoćnijeg agresora. JNA je nakon tromjesečne borbe osvojila Vukovar, ali je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i tehnici u borbama s hrabrim i odlučnim hrvatskom braniteljima. Za to vrijeme Hrvatska je ipak, jednim djelom, ustrojila svoje snage i organizirala obranu na drugim smjerovima gdje je JNA u svojoj jesenskoj ofenzivi planirala presjeći i zauzeti Hrvatsku. – istaknula je dr. sc. Holjevac Tuković

Zahvaljujem dr. sc. Ani Holjevac Tuković na predavanju i izlaganju. Želio bih ponajprije zahvaliti našim studentima i Klubu studenata Odjela za povijest „Homo Volans“ koji su organizirali današnji susret. Hvala Vam na Vašoj brizi za obilježavanje dana i organizacijom konkretne pomoći Vukovaru. Ponosan sam na vas, dragi studenti, što ste po drugi put organizirali ovu akciju koja se, kako je Sveučilišni kapelan istaknuo, pretvara u konkretan znak ljubavi i brige za naš Vukovar. Hrvatsko katoličko sveučilište je osam godina zaredom organiziralo odlazak u Vukovar na sutrašnji dan i ovo je prvi put da zbog epidemioloških mjera ne možemo poći. Neka ovaj mali spomen čin, naše podsjećanje bude zahvalni spomen za žrtvu branitelja Vukovara, svih onih koji su svoj život utkali u slobodu Domovine i onih koji su potpuno nevini stradali u Škabrnji. – istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Predsjednica studentske udruge  Homo Volans, Marija Stanešić, koja je ujedno i moderirala program, zahvalila je dr. sc. Holjevac Tuković na prihvaćanju poziva za predavanje i tom prigodom joj je uručila prigodan poklon.

Službeni dio programa završio je zajedničkim paljenjem lampiona ispred zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ poziva vas da se uključite u humanitarnu akciju „Hrvatski studenti za djecu Vukovara“ koja se održava od 16. do 30. studenoga 2020. 

Prikupljeni dobrovoljni prilozi biti će donirani za plaćanje toplih mliječnih obroka djeci slabijeg socio-ekonomskog statusa u Osnovnoj školi Siniše Glavaševića u Vukovaru.

Za vrijeme trajanja akcije svoje dobrovoljne priloge možete donirati u postavljenim kutijicama na ulazu u staru zgradu Sveučilišta, u Službi za studentska pitanja kao i uplatom na IBAN žiro računa Sveučilišta:  HR1123400091110353987, s pozivom na broj HR 00 i OIB uplatitelja.