velikani_hr_pro__Krajem rujna 2013. godine u izdanju Mozaik knjiga objavljena je monografija Velikani hrvatske prošlosti autora doc. dr. sc. Hrvoja Kekeza, profesora srednjovjekovne povijesti na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Riječ je o popularno-stručnoj monografiji na 320 stranica obogaćenoj brojnim, po prvi puta objavljenim ilustracijama, a cilj joj je bio predstaviti  bogatstva hrvatske kulturne, političke i društvene povijesti što širem krugu čitatelja.

U knjizi je predstavljeno 150 velikana hrvatske prošlosti koji  su zadužili hrvatski narod, ali i čitavu Europu, djelujući na različitim poljima društvenog života. Među njima su hrvatski knezovi i kraljevi iz ranoga srednjeg vijeka, ali i brojni političari i vojskovođe, znanstvenici i izumitelji, književnici i umjetnici, učenjaci i crkvenjaci, sportaši i istraživači. Jednostavno rečeno, u ovoj je knjizi predstavljeno 150 velikana hrvatske prošlosti još od vremena kneza Ljudevita s početka 9. stoljeća, pa sve do košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića. Budući da osnovna namjera ove knjige nije bila doći do novih znanstvenih spoznaja o posebno važnim osobama hrvatske prošlosti, već široj javnosti dati uvid u djelovanje i ulogu tih pojedinaca, prilikom pisanja ove knjige poslužili su mnogi enciklopedijski priručnici, kao i razni znanstveni radovi i poneke monografije koje se bave djelovanjem i ulogom obrađivanih pojedinaca.

Upotrijebljeni su naslovi nastali mahom u zadnja dva desetljeća, kako bi se široj javnosti predstavile najnovije znanstvene spoznaje o velikanima hrvatske prošlosti. Naglašavajući tvrdnju da je u konačnici svaki izbor subjektivan, autor i uredništvo knjige nastojali su čitateljima omogućiti da unutar njenih korica pronađu mnogo zanimljivih podataka koji će im ili pružiti nova znanja ili pak proširiti dosadašnje spoznaje o ljudima koji su mijenjali hrvatsko društvo i kulturu kroz davnu, ali i ne tako davnu prošlost, pa ih s pravom možemo nazvati velikanima hrvatske prošlosti.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište