Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta te prorektori izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i prof. dr. sc. Emilio Marin prokomentirali su za nacionalne televizijske kuće tragediju koja je u ponedjeljak, 15. travnja 2019. pogodila parišku katedralu Notre-Dame de Paris.

Rektor Tanjić telefonski istoga je dana dao izjavu za Dnevnik 3 Prvog programa Hrvatske radiotelevizije prokomentiravši kataklizmički požar riječima: „Gori dio svih nas. Notre-Dame je simbol kršćanstva, vjere, povijesti i kulture. Poziv je ovo Parižanima na razmatranje značenja kršćanstva u Francuskoj – koliko im ono znači i koliko ih obilježava. Oni koji vjeruju slaviti Gospodina mogu i pod vedrim nebom jer je najvažnije da ona živa Crkva preživi“.

Izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu Hrvatskog katoličkog sveučilišta za N1 televiziju izjavila je: „Iznimno mi je bilo teško gledati kako crkva nestaje. Krovište iz 13. stoljeća, po mnogočemu posebno, izgorjelo je, ali vatrogasci su uspjeli puno toga spasiti. Spašen je Sveti sakrament, relikvije su izvučene na vrijeme ili pronađene na zgarištu. Notre-Dame je bila crkva koja je uistinu živjela, nije bila samo turistička destinacija, i bila bi velika tragedija da od nje ništa nije ostalo. Vjerujem da će se ljudi cijeloga svijeta uključiti u obnovu katedrale, kako donacijama tako i svojim stručnim znanjem. Ono što mi je posebno bilo drago je činjenica da, iako je kamena crkva izgorjela, ona živa sačinjena od vjernika se pokazala svojim jedinstvom, nadom i ljubavlju. Zlo se dogodilo, ali pojavio se i prostor za ljubav“.

Prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin prokomentirao je požar na katedrali Notre-Dame de Paris za RTL televiziju. Govorio je o spašenoj Isusovoj kruni od trnja i njezinoj važnosti za vjernike. Više na poveznici.