Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta boravio je zajedno s prof. dr. sc. Gordanom Črpićem, prorektorom za organizaciju i poslovanje i dr. sc. Hrvojem Meštrićem, tajnikom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, od 8. do 10. rujna 2017. u posjetu Ukrajinskom katoličkom sveučilištu u Lavovu.

Tijekom trodnevnog posjeta predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta imali su više radnih sastanaka na kojima su uz rektora Ukrajinskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Bohdana Praha, prorektora dr. sc. Tarasa Dobka, prorektoricu dr. sc. Sophiju Opatsku sudjelovali i prorektorica za razvoj i komunikaciju Natalia Klymovska, dekani fakulteta i voditelji raznih službi na Sveučilištu.

Rektor i suradnici obišli su također Kampus Sveučilišta Khutorivka, susreli se s dr. Ihorom Boykom, rektorom Lavovskog sjemeništa „Sveti Duh“ te sudjelovali na okruglom stolu „Strateško planiranje i organizacija razvoja sveučilišta“.

U subotu 9. rujna 2017. Rektor i predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta prisustvovali su  donatorskoj večeri tijekom koje su se susreli s Velikim kancelarom Ukrajinskog katoličkog sveučilišta patrijarhom Sviatoslavom Ševchukom, velikim nadbiskupom Lavova i poglavarom Grkokatoličke crkve u Ukrajini, upoznavši ga s radom Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Posljednjeg dana svog boravka predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su u svečanoj liturgiji povodom blagoslova i otvorenja Sveučilišnog centra Metropolite Andreja Šepitckog u kojem se nalazi sveučilišna biblioteka, predavaonice, prostori za Upravu i multimedijalni centar. Svečanu liturgiju predvodio je vladika Boris Gudziak, predsjednik Ukrajinskog katoličkog sveučilišta. Otvorenjem Sveučilišnog centra završena je sedmogodišnja akcija prikupljanja sredstava za razvoj Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u kojoj je donacijama prikupljeno 67 milijuna američkih dolara.

Ukrajinskog katoličko sveučilište u mnogočemu je čimbenik pozitivnih promjena i razvoja ukrajinskog društva na temeljima katoličkog društvenog nauka.

Ishodište Ukrajinskog katoličkog sveučilišta (UKS) u Lavovu nalazi se u  Grkokatoličkoj teološkoj akademiji osnovanoj 1928./1929. No, pod komunističkim režimom Akademija je zatvorena 1944. Od 1963. u Rimu s radom započinje Ukrajinsko katoličko sveučilište da bi se rad Sveučilišta nastavio u Lavovu od 2002. godine. UKS prvo je katoličko sveučilište otvoreno u bivšem Sovjetskom savezu kojim upravlja Katolička crkva istočnog obreda.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište