Sveti Vlaho

Popularno-znanstveni skup „Demokršćanstvo i integracijski procesi u suvremenoj Europi“ u organizaciji inicijative Kršćanskih društvenih krugova iz Zagreba i Caritasa Dubrovačke biskupije održan je u subotu u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Na svečanosti otvorenja govorili su predstavnici organizatora Žarko Kovačić i Pavo Kostopeč te don Robert Ćibarić, a skup je otvorila zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković.

U uvodnim govorima spomenuti su veliki začetnici demokršćanske ideje odnosno ideje kršćanske demokracije u Europi Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi i Robert Schuman. Također, osvrnulo se na situaciju u Hrvatskoj u kojoj živi preko 80 posto vjernika katolika, a naglasilo se kako ta činjenica mora imati i društvene posljedice.

Na skupu je istaknuto kako se postavlja pitanje svijesti koju katolici o sebi imaju, a koje se temelji na tome jesu li oni katolici po vjeri ili po kulturi. Naglašeno je i da je među kršćanskim vrijednostima koje su ugrožene u Europi i u Hrvatskoj vrijednost obitelji.

Također je rečeno da je Dubrovnik odabran da bude domaćin ovoga skupa upravo zbog posebne povezanosti društvenosti i duhovnosti kojeg je imao u sebi tijekom stoljeća hrvatske povijesti.

Na panelu „Razvitak demokršćanskih ideja – demokršćanstvo kao politički koncept“ govorio je Ivo Lovrić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Goran Črpić, prorektor za nastavu, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu govorio je zatim na panelu „Demokršćanstvo iz perspektive Socijalnog nauka Crkve“, dok je dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar održao predavanje na panelu „Hrvatsko stanje i izgledi s obzirom na demokršćanstvo“. Skup je zaključen okruglim stolom na temu „Demokršćanstvo u suvremenoj europskoj zbilji.“

Skupu je nazočio i dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.

Preuzeto s  www.dubrovnikpress.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište