U Hrvatskom Leskovcu u Samostanu sv. Josipa 02. travnja 2022. godine Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao je edukaciju “Promicanje dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi“ – Modul 1 – Uvod u zaštitu i dobrobit djece i ranjivih osoba. U uvodnom dijelu edukacije sestre Karmelićanke BSI izrazile su dobrodošlicu predstavnicima Centra – voditeljici Šijaković, znanstvenom supervizoru Bošnjakoviću te program manageru Zadro. Na edukaciju su se odazvale kućne poglavarice iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

Tijekom jednodnevne edukacije kućne poglavarice su razmijenile vlastita iskustva i poteškoće s kojima su se susretale te su usvajale aktualna znanja u okviru tema poput dostojanstva čovjeka, oblika i vrsta zlostavljanja, posljedica zlostavljanja, prepoznavanja rizičnih i zaštitnih čimbenika, razumijevanja moći u crkvenim i društvenim institucijama, profila žrtve/preživjelih i počinitelja te kako dalje nakon zlostavljanja. Edukacija je sadržavala 6 tematskih cjelina unutar kojih su sudionice imale prilike stečena teorijska znanja primijeniti na stvarnim primjerima.

Na kraju edukacije sudionice su iznijeli svoje dojmove o edukaciji, širenju vidika u ovom području te im je dodijeljena potvrda o sudjelovanju na održanoj edukaciji.

Predstavnici Centra razgledali su Samostan, dječji vrtić, stambene jedinice za nezbrinutu djecu i parkovni križni put “S Karmela na Golgotu“.