Hrvatsko katoličko sveučilište i Katoličko sveučilište Pázmány Péter iz Budimpešte u utorak, 5. listopada 2021. godine dogovorili su u Budimpešti dugoročnu međunarodnu suradnju.

U utorak, 5. listopada 2021. prof. dr. sc Géza Kuminetz, rektor Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter iz Budimpešte (PPKE) primio je prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) te prorektora za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoja Štefančića i  prorektora za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordana Črpića.

Cilj radnog posjeta PPKE-u bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji kojim je definirana buduća suradnja između dva sveučilišta, a koja se odnosi Na združeni diplomski studij softverskog inženjerstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter iz Budimpešte. Studij se naziva „Softversko inženjerstvo za moderno društvo“ – „Software Engineering for the Modern Society“ i izvodit će se na engleskom jeziku. Posebnost studija je i mobilnost studenata i nastavnika. Tako je zamišljeno da studenti prva dva semestra provedu na PPKE-u u Budimpešti, treći semestar na HKS-u u Zagrebu, a četvrti semestar ovisno o temi njihovog diplomskog rada.

  

Rektori oba sveučilišta složili su se da je ovaj sporazum značajna prekretnica u razvoju i međunarodnoj suradnji oba sveučilišta te da su svjesni izazova i mogućih prepreka, no da će ovaj sporazum dodatno učvrstiti uspješnu suradnju. Nakon radnog sastanka rektor Tanjić i prorektori posjetili su i Fakultet za informacijske tehnologije i bioniku Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter.

Važno je istaknuti da se diplomski studij softverskog inženjerstva razvijao u sklopu EU Projekta „Razvoj združenog diplomskog studija softverskog inženjerstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter iz Budimpešte“ koji  su podržali Europska Unija i Europski strukturni i investicijski fondovi, dok je izvor financiranja Europski socijalni fond. Projekt je za cilj imao razviti i pripremiti novi međunarodno kompetitivni studij koji će omogućiti obrazovanje  i osposobljavanje magistara znanosti iz područja softverskog inženjerstva sa znanjima i vještinama potrebnim za rad u globalnoj softverskoj industriji, povećati mobilnost nastavnika i studenata te povećati doprinos u zapošljivosti diplomiranih studenata u informacijsko-komunikacijskom sektoru. Partner projekta je tvrtka Oracle Hrvatska d.o.o. Ukupna vrijednost projekta je 1.713.703,73 kune.