„Suosjećati i ljubiti doprinosi zdravim i iscjeljujućim međuljudskim odnosima“, bila je tema webinara održanog 9. lipnja putem Zoom aplikacije, a u nizu predavanja „Obiteljskog četvrtka“ koje organizira Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ i Povjerenstvo za brak i obitelj osječkih dekanata. O temi je govorio teolog, psiholog i psihoterapeut, profesor na KBF-u u Đakovu i HKS-u Zagrebu, doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 

Suosjećanje doprinosi psihičkom, duševnom, tjelesnom, duhovnom i socijalnom zdravlju, rekao je doc. dr. sc. Bošnjaković. Naglasio je važnost prve reakcije, prvoga susreta, pogleda, dodira koji može potaknuti da se osoba smrzne od straha, bori za nešto, pobjegne ili – da osjeti kako razumijemo i sebe i nju; kao i važnost jedne riječi koja u napetim situacijama nerazumijevanja vraća u život.

„Važan je osjećaj da u patnji, u teškoj situaciji, ima netko s nama, ostaje s nama i ne samo ostaje, nego i pomaže olakšati patnju“, pojasnio je predavač. Govorio je o aktualnosti i značenju suosjećanja iz psihološke perspektive, o suosjećanju kao izazovu i lijeku današnjim poteškoćama, diferencijaciji i specifičnosti pojmova bliskih suosjećanju, zatim o suosjećanju u Bibliji, katoličkoj teologiji i drugim religijama, a svoje izlaganje zaključio je s naglaskom na važnost razvijanja suosjećanja na psihološkoj, religioznoj i društvenoj razini, kao i u osobnom životu.

Suosjećanje se prepoznaje u međusobnoj povezanosti sljedećih pet elemenata: prepoznati patnju; razumijevati univerzalnost ljudske patnje; biti empatičan s osobom koja pati i povezati se s nevoljom; tolerirati neugodne emocije koje se pojavljuju kao odgovor pomaganja osobi koja pati ostajući otvoren i prihvaćajući patnju druge osobe te biti motiviran djelovati kako bi se ublažila ljudska patnja druge osobe. Prvi je o suosjećanju govorio Aristotel – pojašnjavajući da je ono sastavljeno od ljubavi i straha, rekao je doc. dr. sc. Bošnjaković. „Ima smisla suosjećati jer prvi koji je obogaćen u procesu suosjećanja jest osoba koja suosjeća. Treba izići iz sebe, staviti se u poziciju druge osobe“, uputio je i pojasnio kako su mogućnosti onoga koji suosjeća slične onome koji pati.

Na kraju izlaganja doc. dr. sc. Bošnjaković uputio je kako vježbati suosjećanje. Prvo je potrebno razvijati samo-suosjećanje i biti ljubazan prema sebi „jer Bog je ljubazan prema meni“. Zatim razvijati empatiju – slušati bez da odgovorim, samo čuti što osoba želi reći. „Dobro je meditirati Boga koji suosjeća prema meni, mojoj obitelji, narodu“, rekao je predavač te preporučio kontakt s prirodom „u kojoj vidimo da kada grana pukne – ostaje integrirana, osim ako je čovjek ukloni – jer u prirodi stvari ostaju kakve jesu.“ Spomenut je i tečaj Compassion Focused Therapy dostupan u Hrvatskoj i BiH, a posebno je preporučeno upoznavanje s vlastitim izvorom duhovnosti, religioznosti, vjere te otkrivanje ljepote Boga.

Sljedeći besplatni webinar održat će se u četvrtak, 18. lipnja kada će Lea Buljević, prof., psiholog održati  izlaganje „Obitelj i brak: od ja do mi i natrag“. Prijave za sudjelovanje mogu se poslati na e-mail adresu: savjetovaliste-os@djos.hr ; savjetovaliste-sb@djos.hr ili son@djos.hr do 16. lipnja.