Dok, s jedne strane, svakog dana umire od gladi veći broj djece, s druge strane, trećina se hrane na svijetu baca. U EU svaki četvrti građanin je pred rizikom siromaštva, a u isto vrijeme trećina hrane se baca i to oko 50% samo u domaćinstvima.

  1. Planirajte nabavku hrane na tjednoj razini. Prije toga pogledajte što imate u svome kućanstvu i što bi mogli najprije potrošiti.
  2. Detaljno planirajte kupovinu hrane koja je potrebna za pripremu točno određene količine hrane.
  3. Provjerite rok trajanja namirnica koje želite nabaviti.
  4. Provjerite radi li vam hladnjak dobro i radi li na temperaturi od 1 do 5 °C.
  5. Trošite najprije namirnice s kraćim rokom trajanja.
  6. Prilikom obroka servirajte manje porcije kako bi se izbjeglo bacanje hrane.
  7. Ostatke hrane iskoristite za sljedeći obrok.
  8. Ostatke hrane kompostirajte.
  9. Provjerite ima li itko u vašem susjedstvu s kim bi ponekad mogli podijeliti kuhani obrok.
  10. I dalje odustanite od kupovine nedjeljom.

Molim pošaljite izvještaj (fotografije, video, tekst…) o vašim aktivnostima u ovome mjesecu. Na taj način potaknut ćemo i druge da nam se pridruže u aktivnostima!

Hrvatsko katoličko sveučilište