jagiellonians

Tomislav Matić, mag. educ. hist. et phil. s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, primljen je kao konzultant na projekt Sveučilišta u Oxfordu Jagiellonians: Dynasty, Memory and Identity in Central Europe, koji financira Europsko istraživačko vijeće (ERC). Ovaj je projekt petogodišnji pothvat koji okuplja sudionike iz niza europskih zemalja, poput Poljske, Slovačke, Mađarske, Bjelorusije, Ukrajine i drugih, a konačan rezultat projekta predstavljat će multinacionalnu i multiperspektivnu panoramu povijesti Jagelonske dinastije.

Jagelonska dinastija, poljsko-litvanskog porijekla, vladala je nizom europskih država od 14. do kraja 16. stoljeća, na području od Finske do Hrvatske.

U sklopu projekta je predviđeno objavljivanje dvaju knjiga i niza članaka, a bit će organiziran i niz radionica i predavanja, te velika konferencija u Oxfordu. Konzultanti iz raznih zemalja sudjeluju u projektu tako što prikupljaju bibliografiju o Jagelonskoj dinastiji na svojem materinjem jeziku i pišu izvještaj o percepciji te dinastije u historiografiji svojega naroda.

Zadatak Tomislava Matića je istražiti proučenost Jagelonske dinastije u historiografiji na hrvatskom jeziku, i jedini je sudionik u ovom projektu iz Republike Hrvatske.

Detalji o projektu na poveznici: www.jagiellonians.com.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište