U utorak 16. ožujka 2021. obilježen je 20. Tjedan mozga na Odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Profesori i studenti HKS-a se već petu godinu uključuju u obilježavanje ove manifestacije, čiji je cilj upoznavanje šire javnosti sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću. Cijeli program održao se online preko platforme MS Teams, a sva predavanja su bila otvorena za javnost. Program je otvorila pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk.

Poseban naglasak ove godine je bio na temama: Covid-19 i mozak te mozak i (digitalna) evolucija. U prvom dijelu programa slušatelji su mogli čuti nešto o utjecaju digitalnih tehnologija na mozak i na naše ponašanje. Studentice Lara Fiolić i Mila Tavić, pod mentorstvom doc. dr. sc.  Martine Knežević, održale su predavanje na temu Instagram worthy objave, online trendovi i influenceri. Koji procesi u našem mozgu dovode do opsesije ovakvim sadržajem? Nakon toga  održano je predavanje pod naslovom Voli li mozak online obrazovanje? koju su pripremile Nikica Polak, Stjepana Pavelić i Ivana Malivuk pod mentorstvom dr. rer. nat. Dominika-Borne Ćepulića. Temu Google sve zna ili zašto više ne pamtimo tako dobro? Google efekt i digitalna amnezija pripremile su i održale Marija Šakić, Marta Čuljak i Ivone Zekan pod mentorstvom doc. dr. sc.  Martine Knežević.

U nastavku programa uslijedio je niz predavanja koja se odnose na mozak i evoluciju pod nazivom Odabrane teme iz evolucije humanog ponašanja koja je koordinirala izv. prof. dr. sc.  Maja Jazvinšćak Jembrek. Slušatelji su imali priliku čuti zanimljive informacije o evolucijskim objašnjenjima spolnih razlika, evoluciji roditeljskog ponašanja i odabiru partnera iz evolucijske perspektive. Ovaj ciklus predavanja završen je s temom o digitalnoj tehnologiji i razvoju ovisnosti. Predavanja su pripremili naši studenti i studentice: Klara Hrvatinić, Mate Pešut, Dora Zrinski Petrović, Kristijan Pilčik, Dora Michelle Ljubetić i Luka Štefanić.

U treću skupinu tema spadaju radionica i predavanje vezano uz temu COVID-19 i  mozak. Naše studentice Esmeralda Slaviček, Dijana Lujnić i Dora Vrtiprah pod mentorstvom izv. prof. dr. sc.  Maje Jazvinšćak Jembrek pripremile su radionicu pod nazivom Kemijski spojevi sreće u mozgu – što su i kako ih potaknuti u doba pandemije?. Odmah nakon, na samom kraju našeg programa, održano je predavanje na temu Psihološki aspekti neuroloških simptoma nakon preboljele COVID-19 infekcije u pedijatrijskoj populaciji koje su pripremile Leina Radusinović, Matea Bogdan i Maria Šurina pod mentorstvom dr. sc. Maje Batiste.

Ovim putem bismo se htjeli još jednom zahvaliti svim sudionicima Tjedna mozga na HKS-u, studentima i profesorima koji su pripremili i održali predavanja, ali i svim slušateljima koji su svojim dolaskom i uključivanjem podržali ovu događanje.  

Odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta