tijelovo

 

Slaveći Tijelovo, nastojim si intenzivnije posvjestiti veličinu Božjeg dara čovjeku u Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću, kojega je spomen-čin sveta Euharistija. U svakoj svetom misi izgovaramo riječi: „Tvoju smrt Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.“

Častimo Presveto Tijelo Kristovo i klanjamo se njemu, koji se pod prilikama kruha ne prestaje lomiti i darovati za spasenje svih ljudi. Po sakramentu Euharistije Isus nas uči životu iz ljubavi koja pretpostavlja čitavo naše biće: spremnost za ljubav prema bližnjemu slijedeći primjer ljubavi i predanja Isusa Krista. On se predao za nas i za naše spasenje te euharistijom krijepi, jača i pročišćava našu ljubav.

Sveti Pavao govori zajednici u Korintu, a i svima nama: „Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.“ (1 Kor 11,26) Usmjerava naš pogled od onog sporednog prema onome što je bitno: da nadahnjujući se na Isusovom predanju živimo kao braća i sestre, koji čine Crkvu – mistično Tijelo Kristovo. 

 

dr. sc. Krunoslav Novak

 

Hrvatsko katoličko sveučilište