Studentice i studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta boravili su u četvrtak, 27. listopada 2022. u Energetskom centru Bračak u blizini Zaboka na terenskoj nastavi u okviru izbornoga kolegija Integral Ecology.

Tijekom uvodnih predavanja koja su održali nositeljica i suradnici na predmetu Integral Ecology doc. dr. sc. Andreja Sršen, doc. dr. sc. Đurica Pardon i izv. prof. dr. sc. Zoran Turza studenti su imali prilike promišljati o društvenim aspektima cjelovite ekologije, biblijskoj podlozi ekološkoga nauka te odnosu Katoličke Crkve prema klimatskim promjenama. Doc. dr. sc. Sršen pojasnila je da cjelovita ekologija poziva na zajedničko ljudsko djelovanje s ciljem izgradnje održive zajednice, doc. dr. sc. Pardon upozorio je na problematiku raskinutih odnosa između ljudi, prirode i Boga podsjećajući na primjer Noe, odnosno važnost pojedinca za vraćanje nade i vjere u dobro, dok je izv. prof. dr. sc. Turza predstavio rezultate provedenih istraživanja o stajalištima vjernika o klimatskim promjenama i pontifikatu pape Franje.

O razvoju i značaju Energetskoga centra Bračak studentima je govorio suradnik na predmetu Integral Ecology, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac. Studenti su posjetili i fotonaponsku elektranu na krovu Opće bolnice Zabok te se upoznali s mogućnostima i prednostima korištenja obnovljivih izvora energije u praksi.

Nakon zajedničkoga ručka studenti su predstavljali samostalno odabrana poglavlja enciklike pape Franje Laudato si′ povezujući pritom dijelove enciklike s trenutačnim stanjem u Hrvatskoj i svijetu. Tijekom radionice Svi smo povezani pod vodstvom doc. dr. sc. Pardona studenti su imali priliku uvidjeti važnost razumijevanja povezanosti i solidarnosti tijekom ljudskoga djelovanja.

Terenska nastava zaključena je predavanjima dr. sc. Julija Domca i Tihane Mojsinović, izvršne direktorice Udruge za očuvanje planeta I stvori Bog zemlju, koji su sve sudionike nastave pozvali na predan rad s ciljem zaštite okoliša, pomaganja onima u potrebi i očuvanja koncepta javnoga dobra i zajedništva.

Hrvatsko katoličko sveučilište