Dana su 07. svibnja 2018. godine studenti u sklopu kolegija „Od dijalektologije ka sociolingvistici“ doc. dr. sc. Filipa Galovića, a u pratnji nositelja kolegija te prorektora red. prof. dr. sc. Gordana Črpića te pročelnika sociologije izv. prof. dr. sc. Roka Mišetića, posjetili naselje Šenkovec te se tako upoznali s mjesnim govorima ovoga prostora, njihovim običajima, tradicijom i drugim aspektima nematerijalne kulturne baštine. Naše je profesore i studente u prostorijama stare škole srdačno i toplo primila Udruga ”Ivana Perkovca” koja se bavi očuvanjem kajkavske ikavštine i promiče zavičajnu kulturnu baštinu.

Jasna Horvat, predsjednica Udruge „Ivana Perkovca“, veoma značajna osoba u zalaganju za njegovanje i očuvanje baštine toga prostora, nakon što je istaknula cilj Udruge, lijepo je izlagala o dosadanjem radu Udruge, o izradi rječnika kajkavskoga donjosutlanskoga dijalekta, o običajima i tradiciji na ovome području.

Studenti su mogli vidjeti i ručno izrađene vijence što se postavljaju oko raspela (izrada vinca pred Vuzam), tradicijske ukrase od krep-papira (kinč) i sresti se s izrađenim podlošcima koje su nekoć žene nosile na glavi pod teretom (posvitki), ali i s drugim elementima tradicije ovoga prostora.

Doc. dr. sc. Galović osvrnuo se na mjesne govore ovih područja zasebno istaknuvši da su govornici kajkavskoga donjosutlanskoga dijalekta specifični jer je riječ o preseljenim čakavcima s područja oko Une u vrijeme davnih osmanlijskih prodora koji su u kajkavskome okruženju primili stanovit broj kajkavskih posebnosti, ali su do danas zadržali i poneke čakavske značajke. Naglasio je tu osobitost, ali i potrebu skrbi o našim mjesnim govorima koji su neodvojivi od identiteta, tradicije, običaja i kulture.

Zatim su pojedini domaći autori krasnoslovili na svojem zavičajnome govoru, što su studenti s iznimnim zanimanjem pratili, a potom su studenti na temelju odabrane građe iz ovih mjesnih govora uočavali dijalektalne osobine te ih vrsno stručno tumačili.

Prorektor red. prof. dr. sc. Gordan Črpić svesrdno je zahvalio na lijepome dočeku i suradnji, istaknuvši važnost lokalnoga elementa i potrebu njegova očuvanja.

Događaj je bio popraćen lokalnim medijima, a nazočni su se na kraju obilato počastili domaćim i tradicionalnim poslasticama.