U petak 14. lipnja 2024. u bazilici sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu slavljen je Te Deum akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta, svečana sveta misa kojom je naša akademska zajednica zahvalila Bogu za obilje primljenih darova u akademskoj godini 2023./2024.

Svetu misu zahvalnicu predvodio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u koncelebraciji s generalnim tajnikom HBK doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, doc. dr. sc. Odilonom Singboom sa Sveučilišne katedre za teologiju, vanjskim suradnikom Sveučilišnog odjela za povijest doc. dr. sc. Ivicom Musom, DI, gvardijanom Samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca fra Josipom Petonjićem i sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem. Pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Chorus Unicath pod ravnanjem dr. sc. Ane Šeremet radosnim pjevanjem uveličao je misno slavlje uz Marina Čarga i pratnju na orguljama.

U homiliji rektor Tanjić je istaknuo kako nas evanđelje po Mateju, prvo u nizu Govora na gori u kojima objedinjuje Isusova učenja o Kraljevstvu Božjem uči o punini Zakona, poziva nas da živimo kršćanski život te nam opisuje blaženstva koja ocrtavaju lice Isusa Krista i pokazuju njegovo milosrđe. “Blagoslovljen znači sretan. Blaženstva su naš put do sreće. To je kontekst u kojemu moramo razumjeti današnje Evanđelje. Odlomak iz Mateja 5,21-48 strukturiran je na šest antiteza: “rečeno je/ali ja vam kažem”. U stvarnosti one nisu antiteze. Isus ne predlaže drugačiji zakon, kao što je jasno iz stiha 17: “Nisam došao ukinuti, nego ispuniti zakon i proroke”. Zakon nije nov, već star. Ispunjenje je, međutim, novo: nitko ga nikada nije predložio i promatrao na ovaj način, koji je način Sina Božjega. Isus ne proturječi rečenom, nego ga pojašnjava i prelazi s jednostavnih postupaka na želje srca iz kojih sve proizlazi”, zaključio je rektor.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje uz roštilj koji su svojim donacijama osigurali Catering Lobby, konoba Marenda, Iločki podrumi, Pekara Dinara, Carlsberg i pivovara Lepi dečki.

Hrvatsko katoličko sveučilište