U petak 8. lipnja 2018. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je svečani akademski čin tijekom kojeg su nagrađeni studenti koji su ostvarili najbolji akademski uspjeh u akademskoj godini 2016./2017., dodijeljena je nagrada za izniman diplomski rad, nagrada za doprinos katoličkom identitetu Sveučilišta, nagrada za cjelokupno volontersko djelovanje u Volonterskoj skupini HKS-a, predstavljen je novi studentski list Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Kompas te su proglašeni pobjednici fotografskoga natječaja za 2018. godinu.

Na početku svečanog akademskog čina okupljenima se obratio rektor Hrvatskog katoličkogo sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je čestitao svim nagrađenim studentima, pohvalivši ih za njihov rad i trud i zaželjevši im puno Božjeg blagoslova u budućem radu. 

Na osnovi Odluke o nagradama studentima za postignuti najbolji uspjeh u akademskoj godini 2016./2017., dodijeljene su nagrade studentima kao poticaj u daljnjem studiranju. Studenti koji su primili nagradu zaključno s 30. rujna 2017. imali su položene sve ispite koji su programom studija predviđeni za tu godinu studija, ne zaostaju u studiju i imali su najveći ostvareni težinski prosjek na svojoj godini studija.

Na Odjelu za povijest nagrade su dobili Marko Kolić, Marija Antoaneta Bašić, Mirela Lončar, Tomislav Smolčić i Valentin Glas. Na Odjelu za psihologiju nagradu su dobili Ivana Malivuk, Marijana Hinek, Mihaela Ovčar, Maria Paluh, Kristijan Žibrat, Jakov Čičko, Valentina Hršak, Daria Šarić i Ana Šeremet. Na Odjelu za sociologiju nagradu su dobile Paula Zujić, Zrinka Babić, Matea Škomrlj, Simona Marčec i Nika Đuho. Na Odjelu za komunikologiju nagrade su primile Madlen Lipić i Paula Marija Stier. Na Odjelu za sestrinstvu nagrade su dobile Katarina Atlagić, Glorija Matić, Nikolina Zemljak, Maja Ćužić, Marijana Matošević i Stella Korenika. Nagrade su predali rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i pročelnici Odjela.

Hrvatsko katoličko sveučilište po prvi je put dodijelilo nagradu za izniman diplomski rad. Nagradu za izniman diplomski rad iz povijesti, na temu Značaj humanističko – satiričkog lista Bič u pravaškom novinstvu druge polovice 19. stoljeća kod mentorice prof. dr. sc. Jasne Turkalj dodijeljena je magistri povijesti Veroniki Novoselac, trenutno i studentici Odjela za komunikologiju. Diplomski rad kolegice Novoselac nagrađen je na Kliofestu i dobio je nagradu „Ferdo Šišić“ za diplomski rad.

Hrvatsko katoličko sveučilište na prijedlog sveučilišnoga kapelana vlč. Odilona Singboa dodijelilo je nagradu i za promicanje katoličkoga identiteta studentici 3. godine preddiplomskoga studija komunikologije Matei Vidulić. Velečasni Odilon u svom je obrazloženju napisao da je kolegica Vidulić „svojim formalnim i neformalnim angažmanima na raznim područjima našega Sveučilišta pokazala otvorenost, uključivost i, nadasve, veliko pouzdanje u Boga za kojeg je nedvojbeno uvjerena da vodi život svakoga od nas, pa i u onim trenucima kada nam nisu neke stvari jasne. Osjećaj pripadnosti ovoj akademskoj ustanovi izrazito je vidljiva u njezinom životu i ponašanju. Njezina vedrina, strpljivost i otvorenost na suradnju očito potvrđuju ono što u sebi nosi i ono na što su pozvani Kristovi učenici – biti radosni svjedoci Božje ljubavi.“

U ime nagrađenih studenata prisutnima se obratila studentica 3. godine preddiplomskoga studija komunikologije Paula Marija Stier, između ostaloga rekavši: „Vjerujem da ne govorim samo u svoje ime kada kažem da mi je drago što mogu biti dio ovakve priče, priče jednog mladog sveučilišta koji raste u svakom smislu – u znanju, u broju studenata, kreativnosti, potencijalu, pa čak i kada je riječ o samom Kampusu. Lijepo je što smo dio jednog mjesta koje nastoji, ne samo pružiti nam kvalitetno obrazovanje, nego da iz ovog mjesta izađemo kao formirani mladi ljudi, svjesni da ako želimo biti svjetlost ovome svijetu, moramo krenuti od sebe, od svog vlastitog truda i odgovornosti. Prije dva dana, zajedno s kolegama s treće godine preddiplomskoga studija komunikologije, imali smo susret s našim profesorima u znaku zahvale za ove tri godine studija. U takvim trenutcima zaista shvatiš da, iako je tvoj život, tvoji uspjesi nisu samo tvoji, već plod truda, rada i ljubavi mnogih koji su na ovakav ili onakav način završili na tvom putu.“

Naši su volonteri tijekom proteklih godina organizirali mnoge akcije kojima su vratili osmijeh korisnicima različitih ustanova i udruga. Naglašavajući važnost zajedništva i povezanosti svih naših volontera u njihovom volonterskom radu, Sveučilište je ove godine nagradu za cjelokupno volontersko djelovanje dodijelilo prvoj voditeljici volonterske skupine Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, asistentici na Katedri za teologiju – Valentini Šipuš, mag. rel. ped i cath.

Tijekom svečanoga akademskog čina predstavljen je studentski list Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Kompas. Riječ je o ostvarenju projekta započetog u ljetnome semestru akademske godine 2016./2017., kao izvannastavna aktivnost u obliku radionice Novinarsko izražavanje kroz tekst i fotografiju. Radionice su bile otvorene studentima svih sveučilišnih odjela, s krajnjim ciljem pokretanja sveučilišnoga lista.
Asistent na Odjelu za komunikologiju Ivan Uldrijan, koji je bio glavni urednik nultog broja, obratio se okupljenima i rekao: „Kompasom želimo predstaviti naše Sveučilište sadašnjim i budućim studentima kroz „priče“ o identitetu, odjelima, događanjima, uspjesima i postignućima studenata i profesora. Želimo pružiti dublje razumijevanje temelja na kojima je izgrađeno Sveučilište i pokazati zašto je HKS jedinstven u nas. Želimo otvoriti nov komunikacijski kanal između nastavnika i studenata; potaknuti studente da budu aktivni članovi društva. Želimo i educirati, savjetovati, zabaviti; razviti kulturu izražavanja i kritičkoga mišljenja te poticati na dijalog; pokazati zajedništvo studenata s profesorima i međusobno; privući studente za sudjelovanje u zajedničkom stvaranju sadržaja lista i pokušati u mlađoj populaciji potaknuti želju i naviku za (ponovnim) listanjem novina.“ Glavni urednik zahvalio je svima koji su rado pristali sudjelovati i surađivati u nastanku ovoga broja: sugovornicima, autorima tekstova i fotografija, doc. dr. sc. Marijani Togonal na lekturi, kolegi Tomislavu Kučku koji je osmislio grafički dizajn i prelomio nulti broj, a od jeseni će tomu podučiti i naše studente. Posebnu zahvalu dobio je Uređivački kolegij, naši vrijedni studenti koji su radili na nultom broju: Magdalena Bilkić, Bernarda Anja Buden, Ana Carević, Jelena Conar, Lucija Dorotić, Arianna Hubak, Tomislav Kučina, Klara Malnar, Veronika Novoselac, Zrinka Planinčić, Marija Polak, Antonija Slonjšak, Paula Marija Stier i Marija Tomas.
Rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić posebno priznanje uručio je urednicima mentorima Ivanu Uldrijanu, mag. nov. i doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku za pokretanje studentskoga lista HKS-a.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu od 10. travnja do 5. svibnja 2018. po peti put održan je fotografski natječaj s temom Ulična fotografija. Natječaj je bio organiziran u cilju promocije kreativnosti studenata HKS-a. Pokrovitelj natječaja je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. Na natječaj se prijavilo 37 autora i ukupno 100 fotografija. U ocjenjivačkom povjerenstvu bili su doc. dr. sc. Luka Šešo, doc. dr. sc. Tomislav Anić, izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, doc. dr. sc. Irena Sever, mr. sc. Tomislav Murati i Nikola Bilić, fotograf iz Toronta u Kanadi. Doc. dr. sc. Krunoslav Novak obratio se prisutnima ukratko predstavivši predispozicije natječaja, pohvalivši autore i najavivši da će sljedeći fotografski natječaj biti najavljen u novom broju Kompasa koji izlazi krajem 2018. godine. U ime povjerenstva o fotografijama govorio je član povjerenstva mr. sc. Tomislav Murati koji je kao član Povjerenstva već peti put ocjenjivao fotografije, te je ustvrdio da su ovogodišnji autori fotografija na visokom nivou vodili računa o poštivanju teme, razini kvalitete, tehničkoj korektnosti i o općem umjetničkom dojmu fotografije. Prvo mjesto osvojila je Maja Marijan s fotografijom Vienna, drugo mjesto osvojila je Andrea Kornet s fotografijom Starost i glazba, dok je treće mjesto osvojila Bernarda Anja Buden s fotografijom Djevojčica sa snovima.

Svečani akademski čin završio je predstavom studenata Odjela za komunikologije Stilske vježbe. U glazbenom dijelu akademskog čina sudjelovali su Mješoviti zbor studenata HKS-a i vokalni sastav A Clapella.

Uslijedila je svečana sveta misa kojom je naša akademska zajednica zahvalila Bogu za obilje primljenih darova u akademskoj godini 2017./2018. Svetu misu zahvalnicu predvodio je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u zajedništvu sa sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Singboom, izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, p. dr. sc. Božidarom Nagyom i o. mr. sc. Ivicom Musom.

 

Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod ravnanjem maestre Franke Zorić Umiljanović radosnim pjevanjem uveličao je misno slavlje.

U svojoj propovijedi rektor Tanjić govorio je o svetkovini Srca Isusova istaknuvši: „Današnja svetkovina i današnji evanđeoski odlomak pokazuju nam put: ovo je napisano da bi ste vjerovali. Što da bismo vjerovali ili, bolje rečeno, u koga da bismo vjerovali. U Krista raspetoga, čiji je bok bio otvoren i iz kojega su potekli krv i voda. Crkva, krštenje, euharistija. Slika koja se u patristici upotrebljavala za oblikovanje ovih stvarnosti jasno nam govori gdje je njihovo ishodište, pa i time i ishodište naše vjere. U otvorenom Isusovom boku, u istjecanju života koji kao dar omogućuje živote nama. Taj je bok otvoren i samopredanjem i ljubavlju, ali je otvoren nasilno kopljem koje predstavlja nasilnost cjelokupne stvarnosti zatvorene Božjem djelovanju.“

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje uz roštilj koji je svojim darovima omogućio gospodin Nikica Mihić.