Te Deum 2017 (8)

Te Deum 2017.

U petak 9. lipnja 2017. godine zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečanom Svetom misom zahvalila je Bogu za obilje primljenih darova u akademskoj godini 2016./2017. Svetu misu zahvalnicu predvodio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u zajedništvu sa sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Singboom, izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i o. mr. sc. Ivicom Musom.

Te Deum 2017 (119)

Te Deum 2017.

Pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta prožeo je slavlje radosnim pjevanjem.

Te Deum 2017 (7)

Te Deum 2017.

Na početku propovijedi Rektor je istaknuo kako nam liturgija nudi jednu zanimljivu knjigu židovske mudrosti – knjigu o Tobiji. Analizirajući razne likove iz te knjige Rektor je prije svega istaknuo brižnost i požrtvovnost majke Ane. Njezina nada i uvjerenje u povratak sina govori o velikoj nadi kojom trebamo svi biti prožeti. U njoj je čežnja kao i u sinu Tobiji. Upravo je to stvarnost koja treba posebno pratiti život svakog svučilištarca: čežnja. No, osim čežnje za znanjem i novim spoznajama, ne smijemo zanemariti čežnju za Bogom, izvorom svakog ispravnog znanja. Upozorivši na prisutnost Rafaela u ovom odlomku, Rektor je istaknuo kako je cijela knjiga o Tobiji prožeta tom prisutnošću anđela Rafaela koji svjedoči o trajnoj Božjoj prisutnosti u našem životu i u raznim događajima: onim sretnim kao i onim manje sretnima. Upravo u tom duhu, Rektor je naveo riječi Tobijina oca: “Blagoslovljam te, Gospodine Bože Izraelov! Udario si me pa me ozdravio.”

Te Deum 2017 (4)

prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Prof. dr. sc. Željko Tanjić svoju propovijed završio je riječima: “Tako i ponekad kroz razne padove, pa i padove na ispitu, možemo imati osjećaj da nas je Bog udario, ali On je taj koji ozdravlja, koji podiže. On daje neke teške situacije u životu, ali nas nikako ne ostavlja same u tome. Stoga je najispravniji stav Kristova vjernika zahvalnost u svemu. Tu zahvalnost iskazujemo Bogu na svemu što smo proživjeli kroz ovu akademsku godinu. Zahvalnost ljudima, profesorima, djelatnicima i studentima. Zahvalnost Bogu na onom što smo postigli, ali na onome što predstoji.”

Te Deum 2017 (124)

Te Deum 2017.

Na kraju mise rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić je pozvao okupljene studente, sveučilišne nastavnike i djelatnike pozvao da u  trenucima odmora nađu vrijeme za molitvu i sabranost, kako bi osnaženi mogli krenuti u predstojeću akademsku godinu.

 Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje uz roštilj koji je svojim darovima omogućio gospodin Nikica­­­­­­­­ Mihić.