U Zagrebu su 11. veljače 2023. na blagdan Gospe Lurdske, misnim slavljem u Sveučilišnoj kapelici na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) Svjetski dan bolesnika zajedno obilježili HKLD, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST), Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) te Odjel za sestrinstvo HKS-a. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Krunoslav Novak, docent na HKS-u i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, u koncelebraciji s prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju na HKS-u, prof. fra Draženkom Tomićem, duhovnikom Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu, p. Ilijom Grgićem, duhovnikom HKDMST-a i vlč. Branimirom Jagodićem, sveučilišnim kapelanom na HKS-u. Liturgijsko pjevanje vodili su članovi Kluba studenata sestrinstva Nutrix predvođeni Matkom Matišićem za orguljama.

Na proslavi su sudjelovali predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, predsjednica HKDMST-a s. Slavica Janković, pročelnica Odjela za sestrinstvo pri HKS-u izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak te brojni članovi predstavljenih udruga kao i djelatnici HKS-a.

Nakon mise, nazočni su se okupili u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ gdje je prigodno predavanje na temu „Radosti i izazovi suosjećanja u medicinskoj skrbi za čovjeka“ održao doc. dr. sc. Josip Bošnjaković s Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. U svom izlaganju doc. Bošnjaković naglasio je važnost iskazivanja suosjećanja zdravstvenih djelatnika u svakodnevnom radu s bolesnicima čime se iskazuje poštovanje prema bolesnicima te pozitivno utječe na njihov osjećaj prihvaćenosti i razvijanje povjerenja u zdravstvene djelatnike.

Tekst: izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak
Fotografije: Stjepan Katić