potpisivanje

Foto: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

 

U petak 11. prosinca 2015. godine s početkom u 11 sati u prostorima multimedijalne dvorane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održano jesvečano uručivanje Odluka o proglašenju šest Znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) i potpisivanje Sporazuma o suradnji u provedbi aktivnosti u okviru ZCI-a.U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečanosti je prisustvovao prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Znanstveni centri izvrsnosti proglašavaju se na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Centri se proglašavaju s ciljem unapređenja hrvatske znanosti i još većeg uključivanja u Europski istraživački prostor, odnosno poticanja sudjelovanja u istraživačkim programima Europske unije i drugim međunarodnim programima.

Hrvatsko katoličko sveučilište, uz Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno-matematički fakultet i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,  Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Spitu, Centar za napredno računanje i modeliranje te Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Elektrotehnički fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, partnerska je institucija u sklopu Istraživačke jedinice: Istraživanje u znanosti o podatcima. 

Misija ove istraživačke jedinice jest postati vodeći istraživački centar u regiji za istraživanje i primjene znanosti o podacima za poboljšanje kvalitete života i poticanje ekonomskog rasta u Hrvatskoj. U tu svrhu gradit će se partnerstvo s akademskim, državnim i poslovnim partnerima u području ekspertiza tima istraživačke jedinice, kao što su strojno učenje, dubinska analiza podataka, kompleksne mreže i socijalne mreže, bioinformatika, obrada prirodnoga jezika, analiza teksta, poslovna analitika, infrastruktura za napredno računanje, obrada signala, slika i videa te financijske primjene.

Istraživačka jedinica za znanost o podatcima okuplja 49 znanstvenika iz devet suradnih institucija koji se bave teorijom i primjenama ovog važnog područja.

Na ovom projektu uz prorektora za znanost  Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Hrvoja Štefančića surađivat će doc. dr. sc. Mihaela Vranić i doc. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište