Na blagdan Navještenja Gospodinova 25. ožujka 2021. obilježen je Dan Odjela za komunikologiju. Misno slavlje u sveučilišnoj kapeli predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak u koncelebraciji s rektorom  Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem.

Danas obilježavamo dan Odjela za komunikologiju. Kad smo promišljali o tome koji dan izabrati ili kojem svecu preporučiti naš Odjel, nekako je došla pomisao da to ne bude jedna osoba, nego događaj – događaj Navještenja. Komunikacija je događaj, a današnji nam je blagdan nadahnuće za našu komunikaciju. Još jednom se zagledajmo u taj događaj. Bog po anđelu donosi pred Mariju informaciju, međutim ta informacija nije stavljena pred nju kao nešto što je prolazno, usputno, kao nešto što treba zaokupiti njezinu pozornost ili joj skratiti vrijeme, već joj daje mogućnost sagledavanja situacije iz različitih perspektiva. Ta informacija joj daje mogućnost da dadne smisao vlastitom životu. Taj dijalog zapravo nije samo posredovanje informacija, već otvaranje različitih perspektiva, različitih mogućnosti, zajedničko promišljanje i traženje smisla. 
Neka Gospodin koji je po riječi upućenoj Mariji došao na svijet kao Riječ koja je tijelom postala, blagoslovi naše Sveučilište, sve koji su uključeni u ovaj projekt. Da osluškivanje Božjeg nauma za naše osobne živote i naše zajedništvo bude uvijek utemeljeno u dijalogu s Bogom. Taj dijalog je garancija da će naše odluke biti one koje poštuju drugoga i prepoznaju pravi put za rast u poslanju koje ima naše Sveučilište i naš Odjel. U tome neka nas nadahnjuje Marijin ponizni stav: usprkos strahu i protivštinama pouzdati se u Boga i prihvatiti njegov put. Danas je pravi dan da zatražimo od Gospodina milost da svatko od nas može reći „Evo i mene, neka mi bude po tvojoj riječi.“ – istaknuo je doc. dr. sc. Krunoslav Novak u svojoj homiliji.

Misno slavlje pjesmom su uljepšali članovi Odjelne vokalne skupine A Clapella, studentice  Anamarija Benčić, Jelena Franić, Ana Hren, Ana Kahlić, Amalija Koprivnjak, Laura Lazić, Magdalena Magdić i Lucija Pranjić, uz Kristijana Jalšića na klaviru.

Svečan akademski čin nastavio se u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac”, a svi zainteresirani mogli su ga pratiti putem YouTube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
 Nakon Himne Republike Hrvatske moderatori programa Lucija Budinski i Nikola Topolovec izrazili su dobrodošlicu i radost uime studenata zbog obilježavanja ovog Dana, pa i u ovom za njih dobro poznatom hibridnom obliku. Prisjetivši se kako je to bilo živjeti bez maski, dezinficijensa i Microsoft Teamsa, prepustili su riječ rektoru prof. dr. sc. Željku Tanjiću koji je rekao: 

Danas slavimo Blagovijest, svetkovinu Navještenja. Proslavili smo svetu misu koju je predvodio naš kolega i prijatelj Kruno i tako naš Odjel sve njegove potrebe i nakane stavili u molitveno središte u srce života Crkve i pod zaštitu Nebeske Majke. Njoj anđeo poručuje da se ne boji. To je, rekao bih i poziv nama koji po njezinu primjeru živimo svoju vjeru i poslanje na našem Sveučilištu s ljubavlju i bez straha.
S tom ljubavlju i bez straha želimo razvijati naš Odjel za komunikologiju i naše Sveučilište svjesni njegove važnosti  upravo u ovim vremenima kada ima toliko komunikacijskih kanala, a nikada manje komunikacije. Marija nam poručuje i svjedoči kako blaga vijest može prožeti i mijenjati živote, odnose i povijest. Mi smo na našem Odjelu za komunikologiju, na našem Sveučilištu pozvani odgajati i obrazovati naše studente da znanstveno, stručno, ali i na temelju kršćanski nadahnute antropologije, socijalnog nauka Crkve daju svoj doprinos stvaranju odgovornog svijeta komunikacije i oblikovanju općeg dobra u izranjenom hrvatskom duštvu. Izazovi su sve veći i traže ljude snažne osobnosti, dubokog i širokog znanja i stručnosti.
Dragi studenti, neće vam biti lako u društvu koje se često oblikuje na principima koji se lako i brzo mijenjaju, ali i Marijina poniznost i  odlučnost pokazuju nam put. Zato u ovim vremenima kada se nalazimo sve više virtualno nego u zajedništvu, ali ipak to zajedništvo živi, bez straha, hrabro, u nadi da i ovaj način stjecanja znanja neće usporiti vaš rast i razvoj. Neka vam usitinu bude blagosovljeno. Svjesni da riječ koja je utjelovljena Krist daje smisao i značenje svim našim riječima. 

Sve prisutne i one koji prate svečani program preko YouTubea pozdravio je pročelnik Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerko Valković koji je predstavio rad Odjela za komunikologiju i njegova postignuća od protekloga dana Odjela:
Svi smo u proteklom razdoblju snažno mogli osjetiti da komunikacija  za nas ljude i za naš život nije nešto opcionalno već ono duboko označava našu ljudsku narav. Jedna je od temeljnih dimenzija pojedinca, ali i čitavoga društva. Zato vaš studij komunikologije, iako ona kao znanost nema svoju dugu povijest, doista zahvaća srž samoga čovjeka, propitkuje njegovo komuniciranje i odnošenje s drugima promatrajući komunikaciju koja se danas odvija putem najrazličitijih medija u pravom smislu riječi na globalnim razinama. Ipak uza svu, gotovo najsavršeniju tehnologiju i njezin doprinos u temelju i središtu svega je čovjek i sama komunikacija je čin – djelo osobe. Vjerujem da u svijetlu rečenoga možemo spoznati potrebu različitih pristupa i različitih znanja kako bi procese komunikacije mogli promatrati iz psiholoških, socioloških, pravnih, etičkih, filozofskih i drugih perspektiva. Tu lepezu različitih pristupa pokušavamo vam pružiti na našem studiju štoviše upravo je to važna karakteristika sveučilišne razine studija. Obraćajući se prvenstveno vama, draga studentice i studenti, dopustite mi da vam zahvalim na otvorenosti,  spremnosti na suradnju koju iskazujete na mnogim područjima. U vašem hodu, u vašem rastu svi mi nastavnici doživljavamo obogađaenje. Raduju me i nas posebno vaše inicijative. Budite u pravom smislu riječi zahtjevni u svemu onome što vam vaši nastavnici trebaju pružiti i što imate epravo očekivati od nastavnika i od Sveučilišta. 

Uslijedila je dodjela Odjelnih priznanja za akademsku godinu 2019./2020. u tri kategorije: za najbolji akademski uspjeh, za najbolji diplomski rad i za izniman izvannastavni angažman. Dodjela je održana tako da su voditelji čitali imena nagrađenih studenata, a oni su se uključivali putem Microsoft Teamsa i kratko zahvalili.

Za najbolji akademski uspjeh nagrađeni su:

  • na prvoj godini preddiplomskog studija s prosjekom 4,73: Ema Smrtić.
  • na drugoj godini preddiplomskog studija s prosjekom 5,0: Magdalena Magdić, Leona Johman, Lucina Tunjić, Andrea Vučica i Dona Grgas.
  • na trećoj godini preddiplomskog studija s prosjekom 5,0: Mato Papac, Madlen Lipić i Ivna Tunjić.
  • na prvoj godini diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću s prosjekom 5,0: Katja Bašić.
  • na prvoj godini diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo s prosjekom 5,0: Klara Malnar i Domagoj Puljizović.
  • na drugoj godini diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću s prosjekom 5,0: Anja Bakota, Ira Ornik, Veronika Novoselac, Hana Kilijan i Patricia Devunić.
  • na drugoj godini diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo s prosjekom 5,0: Matea Vidulić.

Priznanje za najbolji diplomski rad dobila je prva magistra komunikologije Matea Vidulić za diplomski rad “Komunikacija arhitekturom”, koji je napisala pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Jasne Ćurković Nimac i obranila 16. srpnja 2020.
Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Odjela za komunikologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2019./2020. dodijeljeno je komunikacijskom timu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Nagrađeni tim činili su sljedeći studenti: Sara Bojić, Lucina Tunjić, Filip Mustapić, Nikola Tomašević, Ivona Marenić, Lucija Požgaj, Dora Škarić, Antonija Sokolović, Kristijan Jalšić, Snježana Lovrić i Antonija Jurić. Za njih je prošlo ljeto u Šibeniku bilo prepuno medijskih aktivnosti i praktičnog iskustva, a njihov mentor asistent Kristijan Sedak istaknuo je njihovu iznimnu volju za radom i usavršavanjem u struci, koja može biti primjer i poticaj svim mlađim kolegama.

Nakon dodijeljenih priznanja, održan je studentski dio programa koji su studenti nazvali “Motaj kablove, gasi Teams”. Najprije su prikazane “Minute medijske stvarnosti”, video o događajima koji su obilježili vrijeme od posljednjeg Dana Odjela održanog uživo u ožujku 2019. Video su izradili studenti diplomskog studija: Magdalena Bilkić, Bernarda Anja Buden, Antonio Nikolić i Zrinka Planinčić.
Video-skeč o prednostima i manama online nastave “Teams naš svagdašnji” duhovito su izradile studentice preddiplomskog studija: Marta Bašić, Anamarija Benčić, Laura Lazić, Nika Leovac, Matea Mihalj, Elena Pušeljić, Katarina Sekol, Ema Smrtić, Bruna Štoos, Terezija Žura i Lea Žic, napomenuvši kako je svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima – namjerna.
Treća i posljednja točka studentskog programa sažela je studentske inicijative, projekte i uspjehe od brucoša do apsolvenata. Na Microsoft Teamsu uspjehe svoje generacije predstavili su: Doris Božičević, Kristijan Jalšić, Sara Bojić, Mato Papac i Dunja Nekić.

Apsolventica Antonela Zora Rezo pridružila se publici u dvorani te se obratila uime prve generacije komunikologa koji su prošle akademske godine dovršili svoj studij. Nabrojavši sve uspjehe svoje generacije, kao najveći istaknula je nagradu “Mlada nada” Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Tu su nagradu  Katia Matijašević, Mateo Naglić, Antonija Periša, Antonela Zora Rezo, Tena Smoljan i Matea Vidulić dobili za svoj strateško-komunikacijski plan “Pričaj mi o5”, izrađen pod mentorstvom dr. sc. Matilde Kolić Stanić. U prosincu im je dodjeljena statua “Mlada nada” koju su odlučili pokloniti Sveučilištu, da ostane tamo gdje su stekli znanja i vještine potrebne za svoju struku i odakle kreću u svijet rada. Kolegica Rezo statuu je uručila rektoru, zamolivši ga da ju izloži na neko vidljivo mjesto za primjer i poticaj mlađim kolegama.

Važno je napomenuti kako iza ovogodišnjeg Dana Odjela stoji 40-ak studenata. Iako većina nije bila fizički prisutna, istaknuli su se svojom kreativnošću i proaktivnošću. Tako su Magdalena Hegedić, Ana Kahlić, Magdalena Magdić, Nikolina Matošević, Lucija Pranjić, Marc Sokolec i Helena Špehar priredili videopozivnicu, a Bernarda Anja Buden, Madlen Lipić i Tomislav Kučina su sve aktivnosti vezane za Dan Odjela pratili na društvenim medijima. Voditelji su na kraju posebne zahvale uputili informatičarima i Uredu za odnose s javnošću na pomoći u realizaciji programa te svim svojim profesorima, pročelnicima, prorektorima i rektoru “koji se trude da naše studiranje u online uvjetima ne izgubi na kvaliteti, već dobije novu vrijednost.”
Svečani akademski čin zaključen je akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Foto: Bernarda Anja Buden