U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u subotu 7. ožujka 2020. održana je svečana promocija sveučilišnih prvostupnika Odjela za povijest i Odjela za sestrinstvo u 10 sati te Odjela za komunikologiju, psihologiju i sociologiju u 13:30 sati.

Na dvije svečanosti promovirano je 154 sveučilišna prvostupnika pet studijskih odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Sveučilišnim promocijama prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič,prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin, prorektor za znanost prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić.

Svečanom činu promocije prisustvovali su i mnogobrojni članovi obitelji i prijatelji promovenata, zaposlenici i nastavnici Sveučilišta te pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk, pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak i pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković.

Prvu svečanost svojim pjevanjem uljepšao je pjevački zbor studenata Odjela za sestrinstvo pod vodstvom Josipa Strčića, a na drugoj sveučilišnoj promociji nastupio je Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom Luke Šopara.

Obje Sveučilišne promocije sveučilišnih prvostupnika započele su molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo koju je prigodnim riječima na prvoj sveučilišnoj promociji dovršio monsinjor Ivana Šaško, pomoćni biskup zagrebački, i prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je bio delegat Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta, uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa i metropolite zagrebačkog, dok je na drugoj sveučilišnoj promociji delegat  kardinala Josipa Bozanića bio monsinjor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Okupljenim promoventima obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je u svom govoru istaknuo:

„Čestitam vam od srca, dragi prvostupnici, na današnjem danu i na postignutom uspjehu. I vama koji ste ostali s nama na diplomskom studiju, na čemu smo posebno radosni i vama koji ste svoj studijski i životni hod nastavili drugdje, kao i vama koji ste ovom diplomom barem za sada završili sveučilišno razdoblje života. 

Čestitam i onima koji su najbolji među vama i koji će danas biti nagrađeni.

Prvu istinu o životu i prve i trajne veze dobrote vi ste, dragi prvostupnici, iskusili u vašim obiteljima. Zato radosna srca na poseban način pozdravljam vas i čestitam i vama, dragi roditelji i obitelji. Bez vas, vaše ljubavi i brige naši slavljenici danas ne bi bili ovdje. Istinu i dobrotu koju su spoznavali u svojim domovima mi smo nastojali još više oplemeniti, razbuktati i osnažiti. To je pravi smisao postojanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta.“

Sveučilišnim prvostupnicima Odjela za povijest i Odjela za sestrinstvo obratio se monsinjor Ivan Šaško riječima: „Koliko god puta govorio pred ovom sveučilišnom zajednicom, koja je danas proširena članovima obitelji i prijateljima prvostupnika; koliko god puta govorio s ovoga mjesta, s pogledom na vas, toliko se puta u meni jave isti prepoznatljivi osjećaji. Gledajući vas, ne mogu biti ravnodušan. S tim osjećajima čestitam vama, studentice i studenti, i zahvaljujem Sveučilištu, vašim obiteljima i svima koji vam pomažu pronalaziti put koji u svome planu za vas ima Gospodin.

U ovoj dodjeli diploma zajedno su stavljeni studiji povijesti i sestrinstva. Na prvi pogled čini se da i nema baš nečega što ih povezuje, budući da dolaze iz dvaju različitih znanstvenih područja. Ipak, u sveučilištu, u spoznaji, u istini moraju postojati povezanosti. Tomu je tako jer su dio ljubavi koja sve povezuje. To je ispravo polazište. U tome sam smislu potražio što bi ih izravnije povezivalo i gdje se to polazište ljubavi očituje.

Zaigrano tražeći u svome znanju neki detalj, zaustavio sam se na pojmu u kojemu se mogu odražavati posebnosti tih studija: anamneza. U medicini anamnezu skraćeno zovemo ‘poviješću bolesti’, ali ona je više od toga: ona je skup podataka o onome što je utjecalo na razvoj sadašnjega stanja, okolnosti koje su mu prethodile, pa tako i povijest neke bolesti. To je spomen koji utječe na sadašnjost. Lako se vidi da se time bavi i povijest. Tako i u jednome i u drugome postoji povezanost brige za čovjeka, za narod. U toj se brizi promatra, ponovno vrjednuje, ispravlja, revidira u svjetlu novih podataka. Na temelju raščlambe i tumačenja simptoma vodi se briga za zdravlje, s pogledom koji je u kršćanskome življenju usmjeren prema vječnosti. I vaše su diplome dio toga puta, spomen za vaše osobne živote i život Sveučilišta. A vaše studiranje omogućuje vam ispravno čitanje pojava, znakova, simptoma.“

Tijekom svečanog akademskog čina dodijeljene su Rektorove pohvalnice za izvrsnost u akademskoj godini 2018./2019.

Rektorovu pohvalnicu dobili su: Ante Matuško (Odjel za povijest), Blaženka Tićac (izvanredni sveučilišni studij Odjel za sestrinstvo), Josip Strčić (Odjel za sestrinstvo), Klara Malnar (Odjel za komunikologiju), Sara Jelovčić (Odjel za psihologiju) i Paula Zujić (Odjel za sociologiju).

U ime nagrađenih studenata Odjela za povijest i Odjela za sestrinstvo obratio se Josip Strčić:

„Ovom svečanom promocijom završavamo razdoblje u kojem smo zakoračili na prvu stepnicu visokog obrazovanja u našem životu. Stečena diploma dokaz je truda, zalaganja i odricanja kroz protekle tri godine preddiplomskog sveučilišnog studija. U tom razdoblju nastojali smo usvojiti puno znanja, vještina i sposobnosti kako bi mogli krenuti novim putem koji smo odabrali. Tada nismo bili sami. Podršku i poticaj dobivali smo od vas: naših nastavnika, obitelji i prijatelja koji sada ovdje s ponosom i osmjehom gledate na naše uspjehe.

Veliko „hvala“ želim izreći svim nastavnicima koji su svoja znanja i iskustva nesebično prenosili na nas trudeći se tako pripremiti nas za naše poslanje. Hvala i svim ostalim djelatnicima ove akademske zajednice koji su nam na razne načine bili podrška tijekom studija. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu obrazovali ste nas ali i odgajali i oblikovali naše osobnosti. Stečena znanja nastojati ćemo jednako kao i vi dijeliti sa drugima te ih razborito primjenjivati u svojem poslanju i proširivati ih daljnjim obrazovanjem.“

U ime nagrađenih studenata Odjela za komunikologiju, psihologiju i sociologiju obratila se Paula Zujić, studentica Odjela za sociologiju koja je istaknula:

„Naša avantura započela je prije nekoliko godina, kad su neka zbunjena, sretna, uzbuđena, možda i uplašena lica upisivala Hrvatsko katoličko sveučilište. Nadam se i vjerujem da smo od tada narasli u znanju, mudrosti, odnosima i krepostima, a za taj rast puno nam je značio vaš primjer, dragi profesori, vaša raspoloživost, ustrajnost i istinska briga za naše dobro. Pred nama je dug put, ali to nas ne plaši. Sve ono što smo primili želimo dalje dijeliti i s time graditi odnose, studentsku ili radnu okolinu, kao i društvo u cijelosti. Za to osjećamo odgovornost i poziv.  Prije par trenutaka spomenula sam zbunjena lica koja su upisivala Sveučilište. Voljela bih se na to nadovezati s jednom mišlju na koju sam naišla pripremajući govor, a ona glasi ovako: Čovjek se mijenja zbog ljubavi koja mu preplavljuje srce. Drage naše obitelji, dragi profesori i djelatnici Sveučilišta, dragi prijatelji i kolege studenti, upravo je ta ljubav svih vas, učinila da ovdje stojimo manje uplašeni i zbunjeni, a više ponosni, radosni i ispunjeni što ste nam na ovom putu darovani kao podrška, na čemu Vam od srca zahvaljujemo!“

Po završetku promocije ugodno druženje nastavljeno je na priređenom domjenku, a već u ponedjeljak većina se promovenata vratila u predavaonice Hrvatskog katoličkog sveučilišta u potrazi za dodatnim znanjem i magistarskim diplomama.

Čestitamo našim sveučilišnim prvostupnicima u ime cijele naše akademske zajednice!